4-ма митрополити бойкотират Синода, заседанието приключи (обновена)

Борислава Бибиновска 14 ноември 2012 в 10:42 4064 1

 Панихида за 9 дни от кончината на патриарх Максим. Снимка: Сергей Антонов
Панихида за 9 дни от кончината на патриарх Максим. Снимка: Сергей Антонов

Само Божията воля ще реши дали ще има нов избор на наместник-председател на Българската православна църква.

Това каза посоченият миналата седмица наместник (до избора на нов патриарх) митрополит Кирил, чийто избор обаче бе оспорен от Търновския митрополит Григорий. На започналото преди малко заседание на Светия синод не дойдоха 4-ма от митрополитите - Николай Пловдивски, Калиник Врачански, Игнатий Плевенски и Григорий Търновски. Все още не са пристигнали и Западно- и Средноевропейският митрополит Симеон и Американският Йосиф.

С днешното заседание на Синода трябва да започне подготовката на събора по избора на нов патриарх. Очаква се и да бъдат обсъдени възраженията срещу избора на митрополит Кирил за временен глава на Църквата.

Преди ден стана ясно, че Григорий оттегля подписа си от гласуването и така Кирил не събира 50 на сто от гласовете. Юристи обаче коментираха, че оттеглянето на подписа не може да анулира вече осъществения вот. Николай Пловдивски пък обяви 40-дневно "молитвено мълчание" в памет на патриарх Максим.

Самият дядо Кирил днес изрази учудване от отсъствието на 4-мата митрополити. "Ще го призовем да се върнат, да не прескачат оградите на Църквата, а да минат през вратата", каза дядо Кирил. "Благодаря на митрополитите, които са тук, че застават зад единството на Българската православна църква. Надявам се, че тя ще се обедини", добави той и призова мирно и канонично да се изграждат устоите на БПЦ.

Преди заседанието бе коментиран и болезненият въпрос с досиетата на висшите духовници. Сливенският митрополит Йоаникий на свой ред отрече да знае, че е имал досие от Държавна сигурност. Дядо Йоаникий призова към мир и любов и подчерта, че той самият не съди никого, не може да каже и дали досиетата биха възпрепятствали кандидатите за глава на БПЦ. Колкото до прегласуването той заяви, че е редно да се направи справка, "за да бъдем точни".

Три часа след началото на заседанието, митрополит Кирил обяви, че вече то "принципно е приключило". Синодът ще обяви решенията си около 16 ч днес в писмен вид в своя интернет сайт, каза дядо Кирил.

 


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови