Митрополит Кирил: Мит е, че духовниците живеят в разкош

Борислава Бибиновска 13 ноември 2012 в 10:33 2512 3

Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда
Митрополит Кирил подкрепя номинацията на БПЦ за Нобелова награда

Мит е, че духовниците живеят в разкош. Ние предварително се отказваме от благата. Богатството на църквата е и богатство на целия български народ.

Това заяви за Нова телевизия Варненският и Великоморавски митрополит Кирил, избран за наместник-председател на Светия синод. Той призова да не се спекулира с имотите и богатството на църквата. „Отговорно заявявам, аз не съм продавал църковно имущество”, добави още митрополит Кирил. Варненският отец беше категоричен, че е изборът му е легитимен. Той уточни, че Уставът дава възможност да се определи начинът на гласуване. В случая 112 духовници са се съгласили гласуването да бъде тайно, в това число и митрополит Николай, който по-късно обяви, че гласуването е незаконно. Дядо Кирил обясни, че след като е решено вотът да е таен, няма как отсъстващите 2-ма митрополити да гласуват по телефона. „Аз нямам основание да се оттегля, когато Светият синод ме е избрал”, категоричен е дядо Кирил. Той отговори, че въпреки възникналото недоволство  няма конфликт между него и Пловдивския митрополит Николай и не вярва да се стигне до бойкотиране на заседанията на Светия синод.

Наместник-председателят на Светия синод обясни, че не е възможно Уставът за избор на нов български патриарх да се промени. По думите му право на промяна е имал само споминалият се вече патриарх Максим, но на последното заседание, на което е присъствал приживе, този въпрос не се е разисквал.

Митрополит Кирил заяви, че Българската църква не е разделена на лобита. Според него никаква външна намеса не може да повлияе на избора за следващия патриарх на България. „Света Богородица ще насочи пътя на всеки един от нас за доброто на България”, смята Варненският митрополит.

Той заяви също, че не се притеснява от досието си от Държавна сигурност. „Няма за какво да се кая. Важни са делата”, сподели Варненският митрополит.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!