Боевски вероятно е освободен, защото е изпял съучастници

26 октомври 2013 в 17:21 3370 1

Гълъбин Боевски
Гълъбин Боевски

Освобождаването на Гълъбин Боевски по всяка вероятност е „награда” за сътрудничеството му с полицейските или правораздавателните органи в Бразилия. Такава версия коментира европейският кореспондент на един от големите бразилски вестници „Естадо де Сао Пауло" - Жамил Шаде пред bTV.

„Един от слуховете в този, а и в други случаи е, че този човек, българин или от друга националност, може да направи следното. По време на престоя си в затвора или още на етапа на разследването срещу него, ако сътрудничи на полицията или на правораздавателните органи в Бразилия, казвайки имената на други свои съучастници, замесени в деянието може да получи „награда". „Награда" в смисъл на – „Ти ще прекараш малко време в затвора, но много по-малко от времето, което първоначално се е планирало да прекараш в затвора". И когато тази негласна по-малка присъда изтече, ти ще трябва да напуснеш страната. В този случай, аз съм убеден че българският гражданин никога повече няма да се завърне в Бразилия,” обясни журналистът. 

Гълъбин Боевски се завърна изненадващо в България тази седмица, след като преди две години беше арестуван за трафик на кокаин и получи присъда от над 9 години затвор. Тя обаче не е потвърдена от последната съдебна инстанция – Федералния съд на Бразилия. Въпреки това обаче той е бил експулсиран със заповед от 13 март тази година.

„Официалното обяснение, което бразилското правителство дава е, че Бразилия има правото да го пусне когато пожелае дори и той да е осъден. Но нека повторя, монетата има две страни. Първо той остава още шест месеца в затвора дори и при наличие на решение за неговото освобождаване. Това вероятно е начин за задържането му в Бразилия докато той сътрудничи на властите. Това е слух, но много силен слух, който не е потвърден официално от правителството”, каза бразилецът.

„Ще кажа само за ваша информация, че правителството никога не е предоставяло подобна информация за случая с вашия българин. Чак след като вие, журналистите в България, съобщихте за това, властите в Бразилия решиха да кажат нещо малко. Има много случаи на бразилци, които също са били освобождавани или присъдите им са били намалявани, защото те са сътрудничли на полицията, но тези детайли са много добре пазени от властите тук. Може би този случай може да промени малко поведението в Бразилия по тази тема”, добави Жамил Шаде.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!