Боевски може да бъде разследван и у нас

OFFNews 25 октомври 2013 в 10:14 2999 14

Гълъбин Боевски
Гълъбин Боевски

Има вероятност българските власти да се заемат с разследването на Гълъбин Боевски и съучастието му в канал за трафик на наркотици. 

Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова. 

"Дали трябва да има българско разследване е правомощие на прокуратурата и МВР. Трябва да се реши казусът трябва ли да има българско разследване", каза Златанова.

За разследване на Боевски у нас се заговори веднага след задържането му в Бразилия. Тогавашният главен прокурор Борис Велчев заяви готовността на Прокуратурата да предприеме съответните действия. До момента обаче подобно разследване не е стартирало. 

Ако днес сме изненадани за освобождаването на български гражданин, то утре можем да сме изненадани за задържани български граждани. Да си припомним миналото, коментира тази сутрин случая главният прокурор Сотир Цацаров.

Той е убеден, че българското дипломатическо представителство е било наясно с освобождаването на Боевски, но остава въпросът защо "никой никого не е информирал". 

„Българското дипломатическо представителство в бразилската столица е знаело много по-рано за това", поясни Цацаров, който е категоричен, че в подобна процедура не може да няма активно дипломатическо участие. 

Според него изненадата е не само обществена, но и институционална. 

"След първоначалната институционална изненада е ясно, че става въпрос за експулсиране, съгласно тяхната съдебна система. Решението се взима за всички чужденци, осъдени за трафик на наркотици. Но това става след изтърпяване на срока за лишаване от свобода. Експулсирането става с решение на министъра на правосъдие. Потвърждава се от федерален съдия и федералната полиция изпълнява решението. Боевски пребивава в страната ни като свободен човек", обясни Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!