Външно привика посланика в Бразилия по случая "Боевски"

OFFNews 25 октомври 2013 в 08:15 2053 0

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов
Президентът на Бразилия Дилма Русеф и посланик Чавдар Николов

Посланикът на България в Бразилия Чавдар Николов се завръща в България за разяснения по случая с освобождаването на олимпийския шампион Гълъбин Боевски, осъден за трафик на наркотици.

Това съобщи тази сутрин пред bTV говорителят на Министерството на външните работи Ивайло Кашканов.

В четвъртък стана ясно, че властите у нас не са били наясно, че Боевски е пуснат от затвора в Бразилия и че се е прибрал в България. 

От Външно са категорични, че от март месец, когато е бил освободен българинът, досега не е постъпвала информация по случая от дипломатическата мисия в Бразилия.

Преди две години Боевски беше арестуван на летището в бразилския град Сао Паулу с 9 кг кокаин. По-късно той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор. През 2012 година второинстанционният апелативен съд в Бразилия отказа да намали присъдата на олимпийския и световен шампион.

Кашканов прочете официалното изявление на МВнР относно освобождаването на Гълъбин Боевски, според което то е „суверенно решение на бразилските власти” и е „израз на хуманно отношение” към затворника. „МВнР научи за освобождаването едва вчера, което буди сериозни въпросителни за работата на българското посолство в Бразилия”, се казва още в краткото официално съобщение.

По думите на Кашканов, заедно с Гълъбин Боевски бразилските власти са освободили още 17 затворници от различни националности, но все още няма информация дали сред тях има и други българи. Когато Боевски беше задържан, в бразилските затвори имаше още 30 българи, излежаващи присъди за наркотрафик.

Говорителят на служебния кабинет Ивет Добромирова категорично заяви пред bTV, че нито като премиер, нито като външен министър, Марин Райков, който съвместяваше двете функции, не е получил информация за освобождаването на Гълъбин Боевски. „Марин Райков не е бил информиран по този казус нито официално, нито неофициално”, подчерта Добромирова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!