Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Боевски проговори: Свободен човек съм, още от 13 март

24 октомври 2013 в 15:37 6303 3

Гълъбин Боевски Снимка: Булфото
Гълъбин Боевски Снимка: Булфото

Олимпийският щангист Гълъбин Боевски е бил свободен още на 13 март. Това заяви пред bTV бившият спортист, който изненадващо се прибра в сряда вечерта в България, въпреки че излежаваше 9 годишна присъда в бразилски затвор за трафик на кокаин.

Боевски заяви, че не разбира защо всички са толкова изненадани от завръщането му, след като е получил декрета „експулсао” преди повече от половин година. "Свободен човек съм, никога няма да се върна в Бразилия", каза той.

Мотивите за експулсирането на бившия спортист, който се завърна в България като свободен гражданин, все още не са ясни. „Ако мислите, че имаме влияние върху бразилската прокуратура, много ме надценявате”, коментира той.

Оказа се, че никоя българска институция не е знаела за освобождаването на Боевски. Временният му паспорт, с който той се е прибрал в България, е бил издаден на 11 октомври. Искането на Боевски е обосновано с необходимостта да притежава документ за самоличност с цел назначаване на работа до края на срока за изтърпяването на наказанието, съобщи Министерството на външните работи. Оттам заявиха още, че по бразилската съдебна система всички чужденци, осъдени за наркотрафик, се експулсират.

Информацията за освобождаването на Гълъбин Боевски е постъпила в Посолството на Република България в 16.00 часа на 22 октомври т.г. (23.00 часа българско време) от управата на затвора в гр. Итай. Час и половина по-късно, Боевски излетял за България, като според посланик Чавдар Николов посолството не е било информирано предварително за това.

Щангистът бе заснет вчера от БНТ на летище "София". На въпроса дали е на свобода отвърна: "Това не е важно". След което допълни: "За вас беше важно това преди 2 години."

През октомври 2011 г. Боевски бе заловен на летище в Бразилия с 9 кг кокаин, скрит в тайник на куфар. Заради това той беше осъден на 9 години и 4 месеца затвор, които първоначално започна да излежава в Бразилия. През 2012 г. апелативен съд отказа да намали присъдата. Служителка на посолството на България в Бразилия обясни пред БНТ, че няма право да дава информация по случая. Адвокатът му в България също отказа подробности като от разговора с него се разбра, че той не знае със сигурност, че Боевски вече е пристигнал в България. Според информация на БНТ Боевски е пуснат на свобода предсрочно, но това все още не е потвърдено официално.

"Министерството на правосъдието не е уведомявано за освобождаването на българския гражданин Гълъбин Боевски. Нито е искано той да изтърпява наложеното му наказание в Бразилия на наша територия". Това съобщиха от кабинета на вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова пред БГНЕС.

Пред БТВ говорителят на Външно министерство Ивайло Кашканов заяви, че министерството очаква утре доклад от българското посолство в Бразилия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews