Близо 40% от българите подкрепят възпитанието с шамари

Вероника Шербанова 22 октомври 2013 в 16:40 2521 3

Дете.
Дете.

39% от българите подкрепят шамарите като възпитателен метод. Това сочи проучване за нагласите на родителите и младите хора към правата на децата, поръчано от Национална мрежа за децата.

6% от настоящите и бъдещите родители са категорични, че не съществува алтернатива на шамара за справяне с трудна ситуация. Останалите 33% от българите посочват, че биха използвали телесно наказание само в случаите, в които не могат да се справят по друг начин.

61% от анкетираните са били категорични, че никога не биха ударили детето си.

50 на сто от анкетираните смятат, че мнението на родителите е по-важно от това на децата и че децата не разбират достатъчно, за да бъдат питани за мнението им. Въпреки това 94% от настоящите и бъдещите родители са отговорили, че детето трябва да бъде поощрявано да изразява мнението си.

Децата в България получават правото да избират сами храната си, когато навършат 11 години, сочат данните от изследването. Едва когато навърши 15 години, децата имат право да изразяват мнението си за това какво да учат, смятат родителите.

Според анкетираните след като навърши 16 г. Детето може да изрази мнение за това да излезе на парти, а на 17 г. - да отиде само на екскурзия. След като навърши 18 години според тях детето може да изразява мението си за това да работи.

58% от настоящите и бъдещите родители категорично приемат намесата на държавата за защита на детето от телесно наказание.

Между 80 и 85% от анкетираните са заявили, че биха подали сигнал, ако станат свидетели на малтретиране на дете. Повече от 80% от родителите обаче са мнение, че опитите за намеса в семейни разправии носи само неприятности.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!