Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Бивши министри от ГЕРБ влязоха в парламента да защитават бюджетите си

Нели Чолашка 23 юли 2013 в 18:09 3229 2

Брифинг на ГЕРБ. Снимка: Сергей Антонов
Брифинг на ГЕРБ. Снимка: Сергей Антонов

Двайсетина депутати от ГЕРБ влязоха за първи път в Народното събрание от месец насам за обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 г. от три комисии - бюджетна, икономическа и социална, в зала "Изток".

Сред тях бяха бившите министри Томислав Дончев, Делян Добрев, Лиляна Павлова, Тотю Младенов и Ивайло Московски, бившият зам.-финансов министър Владислав Горанав, бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, Менда Стоянова, която беше шеф на бюджетната комисия при управлението на ГЕРБ.

Те търпеливо изслушаха дългото изложение на финансовия министър Петър Чобанов за мотивите за актуализацията на бюджета.

Чобанов повтори, че тя се налага заради лошата фискална политика, водена от кабинета на Бойко Борисов.

По думите му още в начолото на управлението си ГЕРБ се е фиксирал върху фиксидеята за липса на дефицит за сметка на разплащане с бизнеса и връщане на ДДС.

Той повтори отново, че за изминалите 4 години резервът е намалял с 4.4 млрд. лв., а дългът е нараснал с 4 ммлрд. лв., което води до общо влошаване на фиска с 8 млрд. лв.

С намерението за още 1 млрд. лв. дълг се явявало компенсиране на загубената гъвкавост за разплащане с бизнеса и на дълга.

По-рано днес лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че актуализацията на бюджета кабинетът на Пламен Орешарски пълни дупките, създадени от Симеон Дянков - "слънцето" на Бойко Борисов.

Бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов призова управляващите преди да се разплащатат с бизнеса да си върнат доверието на хората и им напомни, че 40-ти ден има протести на улицата (протестиращите се чуваха в залата).

Той попита финансовия министър Чобанов какво ще направи, ако актуализацията на бюджета доведе до дефицит по-голям от 2%.

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов пък е убеден, че следващите години това правителство няма да удържи Маастрихските критерии за максимален дефицит от 3%.

Той обясни, че дупката от 500 млн. лв. в приходите на НАП се дължи на прехвърляне на част от средствата към следващата година заради въвеждането на единната разплащателна сметка (250 млн. лв.) и заради някои данъчни реформи, като намаляването на лихвата за дължимите осигурителни вноски (130 мл. лв.).

Относно невръщането на ДДС той напомни за 5 години назад как дължимото ДДС е намаляло от 800 млн. лв. към края на 2008 г. на 354 млн. лв. в края на 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!