Бисеров поиска от президента „екзактни“ мотиви за закона за СРС-тата

07 август 2013 в 13:00 2195 9

Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС
Христо Бисеров. Снимка: БГНЕС

"Едно е да си президент на фирма, друго – президент на държава", така депутатът от ДПС Христо Бисеров, цитиран от пресцентъра на партията, коментира днес решението на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд за Закона за специалните разузнавателни средства (СРС).

Бисеров, който е председател на правната комисия в парламента, оспори позицията на президента за промените в закона и каза, че е "редно това да става с екзактни юридически мотиви".

Вчера президентът обяви, че ще сезира Конституционния съд за законопроекта, след като БСП, ДПС и "Атака" отхвърлиха ветото му и предстои законът да бъде обнародван. Мотивът на държавния глава е, че промените дават твърде големи правомощия на възстановеното Национално бюро за контрол над използването на СРС-та и на ресорната парламентарна комисия. Те предвиждат намеса на бюрото и парламента в дейността на разследващите органи и поради това, според президента заплашват независимостта на съдебната власт.

"От вчерашното Ви съобщение, г-н президент, научавам, че изразявате съжаление, че дебатът по наложеното от Вас вето показал "степента на политическа конфронтация” и че мнозинството в НС не счело "за необходимо да изложи аргументи по същество”.

В тази връзка си позволявам да отбележа, че на Вашите 6 страници мотиви към ветото Правната комисия отговори със скромните 5 страници само юридически мотиви. Политическият привкус на конфронтация се появи едва в пленарна зала, когато в дебатите се включиха и депутатите от Вашата партия ГЕРБ. Искам да попитам, г-н Президент, дали същите ваши експерти ще Ви подготвят и мотивите до Конституционни съд?", казва Бисеров.

Държавният глава преди ден обяви, че гражданите не са чули как управляващите ще гарантират независимостта на съдебната власт и на разследващите органи и констатира, че "парламентарната практика напоследък показва ясен стремеж да се навлезе в полето на компетентност на другите власти".

Президентът атакува конкретните текстове в закона, които гласят, че Бюрото може да изисква допълнителна информация и да дава указания на органите, разрешаващи, използващи и прилагащи СРС. Според президента тези разпоредби позволяват недопустима намеса в работата на разследващите органи и на съда, което е в нарушение на конституционното разделение и независимост на властите.

Вчера от президентството заявиха, че ветото е имало за цел да даде възможност на парламентарно представените политически партии да "обсъдят още веднъж тези текстове и с минимални редакции да избегнат каквото и да е съмнение, че те могат да се използват за противоконституционно въздействие върху работата на съдебната власт, но мнозинството в Народното събрание обяви, че ветото е наложено по политически причини и не счете за необходимо да изложи аргументи по същество".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!