МВР маркира записите от СРС-та с воден знак

Последна промяна на 06 август 2013 в 16:21 2258 6

Цветлин Йовчев

МВР предвижда въвеждане на защитно-техническо маркиране („водна марка”) на аудио-видео файловете, получени в резултат на прилагане на СРС.

Това обяви днес вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция. 

Това ще бъде една от големите промени във връзка със затягането на контрола върху СРС. 

Директорът на дирекция ДОТО Цветан Китов оповести пълния набор от мерки, които са необходими, за да се подобри значително системата и да не се допускат повече скандали от подобно естество.

Водните знаци ще се поставят върху файла и при изваждане на фрагмент от дадено СРС, дори и да е с времетраене 2 секунди. Във водната марка ще се съдържа информация за това къде, кога, как и кой е разпоредил използването на съответното СРС, а всеки опит за премахване на водния знак ще наранява или унищожава файла. Колкото и пъти да бъде презаписван, водната маркировка ще остава в него, гарантира Китов и обясни, че подобна технология отдавна се използва в музикалната и филмовата индустрия. 

Въвеждат се редица регистри за използването на технически средства, местонахождение на мобилната техника, нови методи за съхранение и архивиране на лог файловете, контрол на джиесем комуникаторите, контрол и документиране на маршрутите, монтиране на джипиес техника в автомобилите и техническите средства, технологични карти с описание на завършените цикли в използването на дадено СРС, контрол на достъпа на помещения за видео наблюдение и други.

Ще бъде развит и учебен отдел на усъвършенстване на съществуващите методи и разработване на нови, а също така активно ще се изучават и прилагат добри практики от други държави.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете, че има драстичен спад в броя на подслушванията. Спрямо декември миналата година приложените СРС са три пъти по-малко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2013 в 21:56

2 сек. разговор са средно 4000 бита,
сметни си го колко байта са,
вярно е ужасно трудно да отсееш "червените боички" в океана от байтове :) питай отхапаните ябълки какво мислят за нелегалните плеъри, и при сони пробвай там даже е кодирано видео.

06.08 2013 в 21:49

С водни боички го правят, главно червени :)

06.08 2013 в 20:49

Моля, обяснете и математически защо в 2 сек. не може да се вкара едно число, на което съответства на запис в базата с всички гореописани данни....

06.08 2013 в 17:33

Ама това важи само за случаите на разрешено използване на СРС. А когато се използват нерагламентирано, за каквото използване се твърди, че се е разпореждал Цв.Цв.?

06.08 2013 в 17:01

В момента на нерагламентиран достъп, флашката се възпламенява, като първо излъчва местоположението си до спътника на МВР (независимо дали се намира в сграда) и маскираните агенти идват до 3 минути.

Много холивудски филми са гледали май.

Мога да обясня и математически защо в 2 секунди запис не могат да се вкарат толкова много данни като гореописаните по стеганографски алгоритъм (скрита информация), но не мисля, че има смисъл от подробности.

Просто червените отрепки лъжат всеки ден и за всичко.

06.08 2013 в 16:52

"всеки опит за премахване на водния знак ще наранява или унищожава файла" - тези наистина ни взеха за мезе.