МВР маркира записите от СРС-та с воден знак

OFFNews 06 август 2013 в 16:21 2779 6

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

МВР предвижда въвеждане на защитно-техническо маркиране („водна марка”) на аудио-видео файловете, получени в резултат на прилагане на СРС.

Това обяви днес вътрешният министър Цветлин Йовчев на пресконференция. 

Това ще бъде една от големите промени във връзка със затягането на контрола върху СРС. 

Директорът на дирекция ДОТО Цветан Китов оповести пълния набор от мерки, които са необходими, за да се подобри значително системата и да не се допускат повече скандали от подобно естество.

Водните знаци ще се поставят върху файла и при изваждане на фрагмент от дадено СРС, дори и да е с времетраене 2 секунди. Във водната марка ще се съдържа информация за това къде, кога, как и кой е разпоредил използването на съответното СРС, а всеки опит за премахване на водния знак ще наранява или унищожава файла. Колкото и пъти да бъде презаписван, водната маркировка ще остава в него, гарантира Китов и обясни, че подобна технология отдавна се използва в музикалната и филмовата индустрия. 

Въвеждат се редица регистри за използването на технически средства, местонахождение на мобилната техника, нови методи за съхранение и архивиране на лог файловете, контрол на джиесем комуникаторите, контрол и документиране на маршрутите, монтиране на джипиес техника в автомобилите и техническите средства, технологични карти с описание на завършените цикли в използването на дадено СРС, контрол на достъпа на помещения за видео наблюдение и други.

Ще бъде развит и учебен отдел на усъвършенстване на съществуващите методи и разработване на нови, а също така активно ще се изучават и прилагат добри практики от други държави.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете, че има драстичен спад в броя на подслушванията. Спрямо декември миналата година приложените СРС са три пъти по-малко. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови