ГЕРБ предлага прагът за влизане в парламента да падне на 3%

Последна промяна на 19 юни 2013 в 15:03 6278 18

Цецка Цачева Снимка: БГНЕС

ГЕРБ обмислят да предложат важна промяна в изборното законодателство - намаляване на бариерата за влизане в парламента от 4 на 3 процента.

Новината обяви бившият председател на НС Цецка Цачева на брифинг в партийната централа.

"Една идея, която добива все по-голяма популярност сред колегите ни от ГЕРБ, е намаляване на бариерата за влизане в парламента. За да не се възпроизвежда един и също модел на Народното събрание, за да има гаранция, че по-голям процент от българите ще бъдат представлявани в парламента, обмисляме възможност да се въведе по-ниска бариера, например от 3%", каза Цачева.

Тя припомни, че депутатите на ГЕРБ биха участвали в дебати по Изборния кодекс (ИК), но само ако става въпрос за промени в действащото законодателство, а не за изработката на изцяло нов регламент.

"Изборният кодекс получи своята оценка в становището на Венецианската комисия от 2011 г., нека това се припомни на всички български граждани. Становището е изцяло положително. Никой не може да твърди, че българският ИК, като цяло, не работи. Всички други внушения на КБ и ДПС целят едно-единствено нещо - да се прокрадне агитацията на турски език, да се върнат контролираният вот, изборният туризъм", предупреди на свой ред Красимир Ципов.

Решението за Пеевски било незаконно отменено

"Цялото българско общество стана свидетел на безпрецедентна отмяна на решението, с което г-н Пеевски бе избран за председател на ДАНС. ГЕРБ подготвя сигнал, искане до Конституционния съд за обявяване несъвместимост на народен представител с изпълнение на други държавни функции. Ние твърдим, че към настоящия момент г-н Пеевски, без да е подал по негова лична молба искане за предсрочно прекратяване на мандата му, няма как, с оглед правилата на Конституцията и българските закони, да се постанови и приеме от парламента това решение, което бе гласувано днес", заяви на Цецка Цачева.

По думите й функциите на председателя на ДАНС могат да се прекратят само ако шефът на агенцията подаде оставка, каквато Пеевски не е давал.

"Сложният фактически състав по избор на председател на ДАНС е завършил с положената клетва и подписания лист. Още повече, че от петък той е шеф на ДАНС. За нас е безспорно, че мандатът на новоизбрания председател започва да тече от петък. Предсрочно прекратяване на функциите на шефа на ДАНС може да се извърши само според регламента в Закона за ДАНС. Няма друга хипотеза, освен лично подаване на оставка от г-н Пеевски, каквато до момента няма. Няма юридическа мотивация за днешното решение, с което парламентът отмени избора на Пеевски. Искаме от Конституционният съд да обяви несъвместимост между качеството на народен представител, каквото днес има г-н Пеевски, и качеството му на председател на ДАНС", обясни Цачева.

По думите й изборът на Пеевски и отмяната на решението са ясен знак за това, че обликът на 42-рото Народно събрание се диктува от ДПС.

Промените в ДАНС

От ГЕРБ съобщиха, че на Консултативния съвет по национална сигурност, който ще се проведе утре при президента, ще предложат на Плевнелиев да поиска от промените в Закона на ДАНС да се обявят за противоконституционни.

Ще призовем президента да отправи искане към Конституционния съд приетите промени в Закона за ДАНС да се обявят за противоконституционни. Ще призовем всички реформи в сектора да се спрат, докато не се обсъдят в широк състав, включително с неправителствени и граждански организации", каза Красимир Ципов.

Кабинетът да се пенсионира

Според бившите управляващи кабинетът "Орешарски" се опитва упорито да игнорира исканията на протестиращите.

"В последните дни управляващите демонстрираха симптоми на болести. От една страна, те очевидно имат амнезия, защото много бързо забравиха предизборните си обещания, а от друга - явно страдат от дислексия, защото не могат да четат и разбират. Затова няма друга алтернатива освен правителството да се пенсионира по болест", заключи в шеговит тон бившият министър по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2013 в 23:16

Е Тиквата как използваше МВР? За рекет върху бизнеси..

19.06 2013 в 22:01

Няма да коментирам броя на депутатите, това, дали 240 не е прекалено, но смятам, че НЕ трябва да има повече от 1(един) човек от партия едновременно в парламента. 240 депутата, 240 партийни или независими, все тая, но това прави 240 различни мнения. В момента какво имаме - 4 партии, 4 "лидера" и 236 овце, които слушкат най-черната овца, която са си избрали за водач.

Беееееегайте от тука всички!!!

19.06 2013 в 20:58

Това е вариант при който ще има поне някакво истинско обсъждане преди нещо да бъде гласувано и влезе в действие. Поне докато не се направи коренна промяна на законите.

19.06 2013 в 20:21

За себе си :)

И не съм потресена изобщо... Просто се опитвам да мисля от гледната точка на другите хора, защото недоумявам изборните резултати...

19.06 2013 в 19:56

Първо таксата за участие в избори да оправят, пък после процентите. Защото е най-висока в Европа. Дори 10 хил. е много, защото в повечето държави се движи от 0 до 1000 евро.

19.06 2013 в 18:39

Taka shte nu upravliava edna partia vo vek i vekov.. Za kakvo govorish ? Kakva konkurencia imash s edna partia ?

19.06 2013 в 18:35

Kakvi 3 ?!?! 2 triabva !!!

19.06 2013 в 18:12

ново 20! това заради аверите кунева и костов ли е? тия за ръчичка поименно на съд и затвор с колегите от новата тройна коалиция!!! да си го набият в главите, че народа просто не иска нито един от тях да гледа и да слуша повече!

19.06 2013 в 17:27

Не 3%, а 5% предлагам аз, за да не могат сульо, пульо и мульо с по двама - трима депутати да дремят и папкат в парламента. Партиите, особено малките вместо да се делят като амеби, преди изборите да се коалират, консолидират и минат зад бариерата. Ако не могат да сторят това поради егото на техните водачи, да се прилепят към някоя от сигурно печелившите партии и коалиции без право да ги напускат. Представяте ли си какво неуправляемо гъмжило от доморасляци, нарекли себе си политици, ще изпълни парламента, ако 4% -та бариера падне.

19.06 2013 в 17:15

все едно не видяхме как Герб фалшифицираха изборите с 400 000-те бюлетини. Айде мерси не! Трябва да видим работата на правителството, че за 2 седмици ГЕРБ само сценки му скрояват. Първите мерки, които правителството взема са в наш интерес. Видяхме, че е лесно да го изгоним, но после следват хаос, разходи за избори, а след тях- пак старите муцуни. Така че нека дадем толеранс.