Бежанската вълна ни струва повече от 10 млн. лв. до края на годината

OFFNews 02 септември 2013 в 12:49 2243 2

Министърът на отбраната Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС
Министърът на отбраната Ангел Найденов. Снимка: БГНЕС

Предварителната оценка е, че разходите по приемането на бежанския поток у нас до края на годината биха били в размер на над 10 млн. лева. Следователно наистина трябва да търсим подпомагане, в това число разбира се и хуманитарна помощ по отношение на Международния червен кръст.

Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов пред журналисти.

Той поясни, че след заседанието на Съвета по сигурност при премиера е разпоредил да се направи пълен преглед на военни райони и имоти в южната част на страната, които евентуално биха могли да бъдат пригодени за настаняване на бежанци.

Военният министър подчерта отново, че България трябва да разположи усилията си в три посоки. Едната е за засилване на контрола по границите. "Първата посока означава да се провеждат интензивни разговори с Турция и Гърция по отношение на бежанския поток", добави Найденов. Той каза, че втората посока е да се предприемат действия за настаняване на бежанци, за подпомагането и осигуряването на нормалност в тяхното ежедневие. Третата посока е тази, при която да се търси помощ от международни организации, включително и хуманитарна помощ. "Защото е очевидно че очакванията, свързани с увеличаването на бежанския поток, в рамките между 6 000 и 10 000 души до края на годината, е нещо, което наистина налага България да потърси съдействие и помощ", каза военният министър, цитиран от БГНЕС. Ангел Найденов бе категоричен, че се оглежда всичко, с което разполагаме по южната граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!