Цветлин Йовчев: България няма да участва във война в Сирия

Последна промяна на 02 септември 2013 в 08:59 1905 2

Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев. Снимка: БГНЕС

"Участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да го обсъждаме."

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в интервю за БНТ тази сутрин.

Висока е вероятността там да има военна интервенция, но "министърът на отбраната Ангел Найденов беше достатъчно категоричен относно позицията на страната ни за участие в такава военна операция", заяви Йовчев.

"Първо това не е искано от нас до момента и второ – ние нямаме способността да участваме пряко в една такава операция", посочи вътрешният министър.

Тази сутрин Найденов отново потвърди пред Нова телевизия позицията си, че от България до момента не е поискано нищо, както и че страната ни не може да участва във военна операция.

Междувременно, Турция обяви, че ще участва във военна операция в Сирия и без одобрението на Съвета за сигурност на ООН.

Йовчев подчерта и сериозността на въпроса за бежанците. Над 1400 са бежанците към България до момента. Пикът е бил преди два дни, когато броят им е бил 106. При задълбочаване на конфликта в Сирия в България могат да дойдат 6 до 10 000 бежанци, прогнозира вътрешният министър. В същото време и към момента капацитетът на бежанските центрове в страната е изчерпан.

„Това надхвърля нашия потенциал. Това е организация, която трудно бихме могли сами да направим”, отбеляза Цветлин Йовчев.

По отношение на защитата на границата вътрешният министър посочи, че в момента Турция е пренасочила силите си към сирийската граница и тежестта основно пада върху нашата гранична полиция. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.09 2013 в 02:45

Е, щом меверето казва, начи нема да се участва. Иначе Йовчев вече разпоредил да ги търсят по снимките смутителите на Асад. хахаха. оф то верно не е много възпитано да се смееш на милиционер... ама пусто възпитание понякога липсва при мене.

02.09 2013 в 11:37

Тоя ся на вътрешните или на външните работи е шеф или е на всяка манджа меродия хахаха.
Утре Обама като се обади по телефона и да видиш БСП как ще лижат космати американски задници - както винаги де. Те бяха и против Ирак и Афганистан да има мерки но после пращаха и слушаха безропотно какво казва чичо том. Това мафиотско правителство може само да лиже задници в международно отношение само и само да го оставят някой друг ден да поокраде държавата.