Бащата на Мариян: Съжалявам убиеца Опиц

Последна промяна на 29 октомври 2012 в 12:06 4742 28

Йордан Опиц Снимка: TV7
Йордан Опиц Снимка: TV7

"Изпитвам единствено съжаление към убиеца на сина си. Искам да застана лице в лице с него."

Това сподели бащата на 25-годишния Мариян Янчев - момчето, което иконописецът Йордан Опиц застреля.

Виктор Янчев за пръв път проговори пред медиите в интервю за "Дарик". "Говоря си със снимката му вече пет години", започва разказа си бащата. Той смята, че Йордан Опиц е нещастен човек: „Той си е ловец човек и го убива директно. Ако му е направил нещо, той обаче нищо не му е направил. Решил е, че трябва да убие, без значение дали ще е синът ми. Той е решил, че трябва да го убие. За мен този човек е лош. Аз изпитвам към него съжаление, съжаление към човек, който е много долен и лош. Този човек е нещастен вътре в душата си. Никога не съм давал интервюта, това е първото, и знаете ли защо, защото виновният дава интервюта. Аз не знам да съм виновен. Моето дете го няма, има един убиец, който е тарикат и се прави на интересен". 

Янчев твърди, че справедливост няма. „Когато излезе от затвора Йордан Опиц, аз ще го целуна първи".

Владимир Миндов, пред чиито очи е извършено убийството на приятеля му Мариян, разказа, че двамата не са отивали да крадат в кооперацията на Опиц. Ето какво още разказва младият мъж за фаталния февруарски ден на 2007 г. :„Минавахме през центъра и той искаше да отидем до негов познат. Попаднахме в една кооперация, в която не бяхме сигурни дали живее... Бяхме между стълбището, когато си тръгвахме, един млад човек ни попита кой търсим и видяхме, че пред блока има много хора, видях и мъж с пистолет... Мариян скочи през прозореца и човека с пистолета стреля по него, после ме хвана мен на пощенската кутия, удари ме с пистолета в главата и каза: „Твоя приятел го убих, ще убия и тебе, наркомани... Добре, че не бях с пушката. Щях да ви направя на кайма".

Иконописецът Йордан Опиц бе осъден на пет години затвор от Върховния касационен съд. Той трябва и да плати обезщетение на близките на Мариян, но те няма да получат такова, защото близо шест месеца след убийството Опиц е ипотекирал имуществото си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.10 2012 в 16:03

Забравих да кажа, че имигрантите издържат много хора в България - пенсионери, сестри/братя/лели/чичовци, защото не достигат парите. Факт.

30.10 2012 в 15:22

Туй с крадците и мързела , добре е да се погледнат конкретни данни от някъде, защото личното мнение може и да не налучка причината за феномена.

Малко случайни мисли по въпроса - признавам, че нямам много информация - знам единствено едно проучване кога се увеличавали кражбите на офис материали (кламери, хартия, лепило, телбоди, и т.н.) в офисите - свързали го с поява на негодувание свързано с несправедливост някаква. Примерно, около правомерни/неправомерни вдигания на заплати, частични бонусе (а не за всички), и т.н. Та това не е точно свързано с каквото ти казваш - мързеливия краде. Според мен пък хората ПОЧВАТ да крадат по 2 главни причини:
- закъсали са и им трябват доходи. нямат алтернатива. средата в която са стимулира крадене (че е ОК, и т.н.)
- чувстват несправедливост и един вид "наказват" чрез крадене. не е ясно кой наказват, всеки си намира рационализация. Това го имаме като инстинкт - виж http://www.youtube.com/watch?v=g8mynrRd7Ak

А защо хората ПРОДЪЛЖАВАТ да крадат, е друг въпрос. Вероятно, както всяко занимание, като стане втора природа (задобрее), повечето почват да се идентифицират и рационализират по разни начини, че е ОК.

Краденето, според мен, не е лесно - изисква криене, вземане даване с пласьорите на стоката (риск), нерви, стрес, и т.н.

По темата за имигрантите - мисията "да излезеш от България" определено кара хората да минат на друг режим - и бачкат повече. Въпроса е, какво им струва, като здраве и т.н. И трябва ли да работят по 16 часа и да им се чупи здравето, или семейсвтото, щото ги "няма" в къщи.
Освен това, има 2 вида (соновно) емигранти, по мои наблюдения:
- тези дето си работят по специалността (учили в БГ или в чужбина)
- тези дето работят каквото дойде, защото специалността им е неприравняема, или просто не могат нищо потребно

Първите имат, средно погледнато, МНОГО по глеми шансове за реализация от България. Единствено IT специалистите, програмисти, администратори, се търсят в България, и заплатите са доста хубави. Дори ББорисов опита да се насоса с изявление за това, ма това отделна тема. И дори за IT, в чужбина, средно са по-големи 3-4x заплатите. (Верно по-високи са данъците и по е скъп живота, но пак е повече накрая).

Вторите, са 80% от имигрантите. Карат тирове. Гледат бебета. Чистят на хора. Земеделие. Оранжерии. Сервитьорство. Учили са за друго, или не са учили изобщо. Работата е тежка, колкото и в България, заплащането е 7-8 пъти по-голямо. И да, правят компромиса да работят 2-3 смени, но си има цена. Въпросът е, че има черна работа много, защото западнякът не иска да работи черна работа. Е, поне преди кризата да задълбочи, сега се промениха малко нещата.

Та това което спира хората да работят в БГ по 16 часа според мен е това, че не получават насреща достатъчно, за да им компенсира умората, стреса и разваленото здраве. Затова си траят. Ако обаче има дечурлига гладуващи и са в безизходица и не искат да рискуват да почнат да крадат, работят по 16 и в БГ та пушек се вдига. Има 2 проблема тук:
- няма достатъчно работа
- заплащането е изключително ниско, заради културата на фирмаджията--немекер, да търси висок марджин на печалба, за да си купи бързо бързо Бентли, вместо за 20 години да изгради бизнес и работници, дето са лоялни и обучени, за малко по големи заплати.

Хехе, то според това дето пиша, само ме правят министър и решавам сички проблеми ...

30.10 2012 в 14:42

Визирам, че крадци стават най-вече мързеливи хора, а не бедни. А иначе за циганите съм съгласен че се трудят. Майка ми е била свидетел как за 5 минути, докато дойде полицията, една тумба цигани разкостват вагон и му оставят само колелата. И си представям, ако толкова се потрудят за да сътворят нещо, какво чудо ще настане.
Имам няколко приятели дето работят в чужбина и всички казват, че там българите(говоря за тези които са отишли за кратко, а не за постоянно) се скъсват по 14-16 часа на ден за да спестят някой лев. И като се замисля те ако тук работят по толкова ще спестят пак същите пари. Така че защо в чужбина се скъсват да работят, а тука - не?

30.10 2012 в 13:32

Хехе, представям си как строшил единия крак, минаваш на следващия и почваш систематично да го трошиш, докато наркомана вие, мятайки строшените си вече ръчички. Едва ли ще правиш така, но щом казваш, може наистина да ти е дотегнало и да ти излезе на куп :D

Съгласен съм за неработещата държава. Надявам се с "помощ" отвън (EU) ще се промени по-бързо към добро. То EU ако за иконопмика не е чак толкова полезно, за промени към по-добра законова и изпълнителна система е най-полезно за България, дори мисля че може още да втвърдят контрола.

За мързеливостта, не знам какво визираш там. Аз често виждам хора дето се скъсват от работа. Дори бандитите яко работят, на извънредно работно време, опасен труд, хехе, не им е лесно и на тях. Верно че много се пие, но и се работи. Друг е въпроса, дали е качествена работа, дали е доволен човек от компенсацията срещу труда си, и т.н.

Може би държавен сектор, чиновниците (тук съм съгласен донякъде)? Може би циганите дето премитат прахоляка (те нямат много избор друго да праят, и да, скътават се)? Тях съм ги виждал и 1 нафтова печка да мъкне на рамо, според мен е доста сериозен труд това.

Не може България хем да е най-бедна, хем да били мързеливи хората. Четох я тая статия, която писа че хората не работели в България - то да се чудиш на статистиката им как е извъртяна. Между висока безработица, заплащания дето ти излиза по-скъпо да ходиш до работното място (с непокрита карта за транспорта) отколкото да си седиш вкъщи, не знам наистина.

Има мързеливи хора, сигурено е да, но не мисля, че мързела в България е статистически изявен параметър (освен може би в държавната администрация). Имам и подробно наблюдение за Холандия, и там се скътават по часовник, като свърши 6-8 часовият им работен ден (пиене на кафета, пушене, и тръгване на 8мия час). Да не говорим за Гърция, дето такъв мързел не бях виждал :D. А те му викат социялно работене просто, гледаха си "духовното спокойствие", децата, без преумора. Е, сега ще плащат.

30.10 2012 в 13:12

P.P.S. Все пак добрата граматика е нещо нормално при една писмена дискусия.

30.10 2012 в 13:12

"Отделяш, лекуваш, поставяш в среда дето да има време гадта да си помисли за кво става дума, и т.н." - мисълта ми беше че след 92 задържания, точно това държавата не е направила. И лошото е че не само този случай е такъв. Имаше преди репортаж по телевизията за таксиметров шофьор с глоби за 115000 лв. Извадката му беше няколко метра дълга. Така че в този контекст, колкото опиц е виновен, 2 пъти повече държавата е виновна.
"Изследванията сочат силна корелацията между престъпления и неравенството в обществото." - съгласен съм , но не и за това че в България положението е това. Не са тука бедните и неравнопоставените станали престъпници, а най-мързеливите. Защото забелязвам, че има хора, колкото и да са зле, които започват работа на няколко места, само и само да могат да преживеят.

P.S. Благодаря ти за хубавото ит мнение за мен, ама ако не да постъпя като Опиц, то бих така им натрошил ръцете и на двата, че после цял живот даже и вилица да не могат нищо да хванат. И то не защото не искам да ги убивам, а защото в моито очи това е по-лошо наказание за тях.

30.10 2012 в 11:25

Мда, еми приемам, че имаш различно мнение, с което не съм съгласен.

Съдя обаче, по добрата ти граматика и демонстрирания в малкото текст мислене, че изобщо няма да реагираш като повредения болен Опиц.
Може да го понабиеш наркомана, но едва ли седиш ПРЕДВАРИТЕЛНО да пилиш патрони по цяла вечер и да тренираш на котки и кучета, пренагласяш газов във боен пистолет, и т.н.

Хубаво е да си поемат отговорността хората, но има голяма вероятност наркомана да е деградирал до положението на безпомощност. Изобщо поогледай, ако ти е интересно печата за "free will" последните изследвания на неврофизиолози с fast MRI и разни други анализи на мозъка. Има много данни, че 95% от времето човек решава на базата на чувство и conditioning какво ще направи в даден момент. 300 милисекунди след това намира причина (мозъка я конструира) и си я повярва. Това за нормален човек с базов морал за функциониране в общество е ОК. За хора затънали в лоши навици или в много специфична активна среда дето им ограбва времето да седнат да помислят, това ги "автоматизира" и буквално прави безпомощни.

Да, правят гнусни неща, но едва ли са под контрол. Това не ги оправдава, разбира се, просто ни дава на нас по-дълбоко разбиране, какво да правим с тях. Отделяш, лекуваш, поставяш в среда дето да има време гадта да си помисли за кво става дума, и т.н.

По въпроса за това какво ще има по голям ефект в обществото, дето намекваш че щяли били да намалят драстично престъпленията, ако вдигнеш наказанията. Изследванията сочат силна корелацията между престъпления и неравенството в обществото. Колкото повече отчаяни и бедстващи хора имаш, толкова по-голяма е престъпността. То почти очевидно защо.
България е МНОГО зле по тези фактори, очаквай да се влоши ситуацията. За това и на олигарсите хода им в момента е наливане в МВР - това е естествената реакция да запази техния статус. А всъщност трябва да дадат мангизи на хората под формата на субсидирани и безплатни услуги, по-високи заплати (по-малки печалбови марджини за тях) и т.н. Но наще олигарси са руски стил, зверюги прости лакоми и алчни, граби граби и това е. Ако ще говорим за паразити живеещи на гърба на другите, много, ама МНОГО по-голям ефект за обществото и дори личното ни благоденствие ще има елиминирането на шепата хора, дето за завардили икономиката.

Наркомана ти е най-малкия проблем в тоя случайт. Същата работа с кучетата - кучето не е проблема, и да ги избиеш, хората са необразовани и ще си пъдят кучетата на улицата като ги притисне обстановката с храна и пълна кошница с кученца. След 1 година пак ще е пълно, ако не подгониш източника на некастрирани кученца по улиците.
Не напразно правя аналогия - "наркомана" е буквално беззащитен колкото кучето на улицата. И по същия начин гледа да завлече нещо, за да напълни тумбак на топло и да се потопи в приятни чувства, макар и химически създадени, а не тези на пълния кучешки тумбак до топла шахта.

29.10 2012 в 22:53

Йети, объркала съм се, когато те питах, дали си наясно какво е трол в интернет, с идеята да схванеш иронията и да се скриеш някъде.
Сега без ирония мога да ти го кажа в прав текст - що не се скриеш някъде?

29.10 2012 в 17:20

Бях написал дълъг отговор, ама забравих да си напиша името и мейл-а и сега ме мързи да го повтарям, за това накратко - човека е имал 92 пъти възможност да се поправи и не го е направил, а сега едва ли не баща му се опитва да го изкара светец. Не оправдавам Опиц, но сигурно на негово място и аз щях така да постъпя. Не вярвам и на приятеля му който казва: "Минавахме през центъра и той искаше да отидем до негов познат. Попаднахме в една кооперация, в която не бяхме сигурни дали живее". Наркоманите не ми пречат, защото те се убиват сами себе си и не ща да ги коментирам, ама мисля че точно рецидивистите, когато срещнат отпор, започват да се страхуват и то много повече от обикновенния човек. И да - може би има моменти, когато на човек му се налага да извърши престъпление, ама да имаш 92 такива момента си е несериозно- той зпоред мен си е бил паразит - човек който се е опитвал да живее на гърба на другите.

29.10 2012 в 16:38

Иво, не мисля, че ще драконовите мерки (ала "по-големи суми, повече години лежане, може би и смъртно наказание) са ефективни в обстановка на доста бедно общество.

При положение, че бандита няма други алтернативи за доход, и при положение, че средата го е подхванала и "обучила" вече на бандитския начин, този човек няма много страх.

Наркомана е подобен - ирационален и механичен.

Туй че, нито закоравелия рецидивист ще уплашиш, нито наркомана. Просто ще са по-добре въоръжени, и ще си прикриват следите много по внимателно. В момента дори са небрежни дори, щото знаят че полицията няма пари (или желание) да преследва до дупка. А улуки много. Просто следователя прост, технологиите му стари, или пък подкупна (там не знам :D).

Има по-добър метод за намаляне на леката и тежката престъпност - много е неочаквана, http://en.wikipedia.org/wiki/Broken_windows_theory .