Опиц подал две молби за помилване

Юлиан Христов 11 октомври 2012 в 15:04 2366 1

Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов
Сградата на президентството. Снимка: Сергей Антонов

Иконописецът Йордан Опиц е подал две молби за помилване в Комисията по помилванията при президента.

Отделно от това са постъпили и общо 1354 изявления за помилването на художника, подадени от граждани. В президентската администрация са постъпили и три подписки и девет писмени изявления на граждани, изразили подкрепата си към осъдения на пет години затвор иконописец. 

Случаят на Опиц все още не е разгледан от комисията, оглавявана от вицепрезидента Маргарита Попова. Преписката е сред общо 127, по които са изпратени допълнителни запитвания към съответните институции, уточниха за OFFNews.bg от президентството. 

Както вече OFFNews.bg писа Опиц вероятно няма да бъде помилван. От президентството коментират, че  "помилването е способ за пълно или частично освобождаване от изтърпяване на наказание, наложено с влязла в сила законосъобразна присъда, когато случаят е изключителен". Един случай може да бъде отнесен към графата "изключителни", когато радикално се отличава от масовите случаи със същото наказание заради настъпили след осъждането обстоятелства. Най-често за изключителни се смятат случаите, при които здравословното състояние на осъдения се е влошило, докато той е изтърпявал наказанието си.

От началото на мандата вицепрезидентът Попова е помилвала само веднъж - с указ от 27 април т.г. беше помилван 38-годишен българин, осъден на 2 години затвор за кражба на вещи, които по-късно е върнал на собственика. След привеждане на присъдата в изпълнение здравословното му състояние рязко се е влошило, като изтърпяването на наказанието е прекъснато за срок от три месеца след четвъртия месец. Оттогава прекъсването е удължавано два пъти за по три месеца.

През месеците август и септември комисията по помилванията е направила отказ за помилване по 66 от постъпилите при нея молби, като други 25 са прекратени. За съответния период са получени общо 226 молби за помилване, а за случаите, по които все още не е взето решение, са изпратени преписки за допълнителна информация по тях. От разгледаните случаи на комисията 12 са свързани с убийства. 

През отчетния период комисията е предложила да бъдат прекратени преписките по молби, постъпили след като на молителя е било отказано помилване и които не съдържат данни за новонастъпили обстоятелства, налагащи ново разглеждане на случая по същество. Прекратени са и преписките по молби, с които истинската воля на молителя не е да бъде помилван, а да постигне приложението на друг правен институт - реабилитация или възобновяване на наказателното производство.

В същото време инициативите в подкрепа на Йордан Опиц в страната продължават. В София всеки четвъртък, от днес включително, от 18.30 до 20.30 часа пред сградата на бившия Партиен дом ще се провеждат протести в подкрепа на осъдения художник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!