"Атака" иска референдум и за излизане от НАТО

Лъчезар Вълев 15 октомври 2012 в 12:12 3007 6

Волен Сидеров и Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров и Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Освен референдум за АЕЦ "Белене" да бъде зададен въпрос и за излизането на България от НАТО.

Това предложи лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров след консултация при президента за формулировката на въпроса за референдума за строежа на втора атомна електроцентрала.

Според Сидеров България не е получила никакви ползи от членството си в НАТО, а присъствието ни в Алианса става още по-притеснително заради ескалиращото напоследък напрежението между Турция и Сирия.

Пред медиите лидерът на националистите разкритикува думите на премиера от преди няколко дни, че в конфликта България ще заеме позиция каквато НАТО ѝ каже.

Сидеров предупреди, че НАТО може да ни използва за "пушечно месо" и лесно да се превърнем в мишена.

„Ние сме за пълен неутралитет. Членството в НАТО не доведе до никакви позитиви за България. Време е българският народ да преосмисли членството си НАТО", посочи лидерът на "Атака".

Той даде за пример Франция, която напуска Алианса през 60-те години по времето на генерал Шарл Дьо Гол.

"Никой тогава не е нападнал или окупирал Франця. Напротив, всички започнаха да я уважават повече", допълни Сидеров. 

Той обяви, че от партията са поискали президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност във връзка със ситуацията около конфликта между Турция и Сирия.

Сидеров допълни, че подкрепя въпроса за референдума за АЕЦ "Белене" по начина, по който го е формулирала БСП. По думите му обаче провеждането на допитването е безсмислено при сегашните правила и то трябва да се отложи след промени в закона за референдумите. Националистите са предложили шест такива поправки.

Част от промените, които предлагат "Атака", са: отпадне на ограничението за референдум да са гласували толкова граждани, колкото на предходните парламентарни избори; намаляване минималният брой на подписите, легитимиращи референдума от 500 000 на 200 000; въвеждане на тридневен срок за председателя на парламента от получаването на подписка за референдум до внасянето в ГРАО.

Според Сидеров няма никакъв проблем в един референдум да бъдат зададени два или три въпроса.

Относно финансирането на референдума Сидеров отговори, че парите могат да дойдат от субсидията на партия ГЕРБ.

„Нека ГЕРБ използват своята субсидия от 20 млн. лв. Ако пък не им стигнат нека вземат от и без това раздутия бюджет на НСО. Ако и тогава не са достатъчни - в ГЕРБ има доста милионери", заяви Сидеров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews