Активистите с право на глас в дискусиите на екоминистерството

18 март 2013 в 19:02 1474 1

Юлиан Попов при приемането на поста от бившия министър Нона Караджова. СНИМКА: БГНЕС
Юлиан Попов при приемането на поста от бившия министър Нона Караджова. СНИМКА: БГНЕС

В унисон със заявката на служебния екоминистър Юлиан Попов, експертният съвет на екоминистерството (Висш експертен екологичен съвет) отново ще се отвори за участие на неправителствените организации. Това обяви пресцентърът на ведомството. С промени в правилниците на специализираните консултативни съвети в тях ще бъдат допуснати експерти от неправителствените организации и академичните среди, става ясно от прессъобщението на министерството.

В момента представители на екоорганизациите няма например в гласуванията на най-щекотливите теми – като промените на 10-годишните планове за управление на националните и природни паркове. Ето защо последната промяна в режима в Пирин, която позволява ново ски строителство в парка, бе гласувана с пълно единодушие. По действащите правила за експертните съвети, присъствието на хора от екоорганизациите би им гарантирало минимум правото на особени мнения по всеки въпрос, с които екоминистърът е длъжен да се съобрази – те трябва да бъдат мотивирано приети или отхвърлени. 

Попов смени един от досегашните зам.-министри – Ивелина Василева и на нейно място бе назначена Малина Крумова, ръководител на оперативната програмата „Околна среда“. съобщи още ведомството. Както досега, Крумова ще оглавява управляващия орган на оперативната програма. През мандата на служебния кабинет тя ще ръководи всички дирекции на министерството, касаещи европейската политика и евросредствата за екология. Сред основните задачи на новия зам.-министър ще е разработването на следващата оперативна програма в сектор околна среда, обяви Крумова.

Другият заместник-министър Евдокия Манева запазва поста си. Тя ще отговаря за досегашните си ресори – дирекциите за екооценките на инвестиционни проекти и планове, за комплексните разрешителни на индустрията, за отпадъците, климатичната политика, екофонда на министерството (ПУДООС – Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда) и др. Тя поема и ръководството на дирекция „Управление на водите”, която досега бе подчинена на Ивелина Василева.

Един от ангажиментите на Манева в новия ресор ще е регулацията на цените на водните услуги, посочи тя. „Необходима е промяна в работата на ДКЕВР при определяне цената на водата. Особено важно е да се стимулира ефективното използване на водните ресурси и да се регулират цените на услугите в целия воден сектор“, обяви зам.-министърът.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша