Агроминистерството отрече за нарушения на Боянова в селската програма

Милен Енчев 09 януари 2013 в 20:44 1752 2

Светлана Боянова Снимка: БГНЕС
Светлана Боянова Снимка: БГНЕС

 

„Инспекторатът на Министерския съвет не е открил нарушения при класирането на стратегиите на Местните инициативни групи. В изготвения от Инспектората доклад са направени препоръки на база извършената проверка, които са изцяло от административен характер“. Това обяви днес пресцентърът на земеделското министерство (МЗХ) в отговор на информацията за прикрита от премиера злоупотреба на зам.-министър Светлана Боянова.

„Първата комисия за оценка на стратегиите допуска сериозен пропуск в работата си като не посочва задължителните мотиви към крайното класиране. По тази причина зам.-министър Боянова в качеството си на ръководител на Програмата за развитие на селските райони назначава нова комисия, тъй като липсата на изрични мотиви за определяне оценката по конкретните критерии поставя под съмнение обективността при определянето на индивидуалните оценки. В допълнение, липсата на детайлна, задълбочена и добре обоснована мотивировка е в разрез с ПРСР, където изрично е посочено, че трябва да се извършва детайлна оценка на постъпилите предложения.“, коментираха от МЗХ. 

В доклада си до премиера, оповестен днес от БГНЕС, инспекторатър на Министерския съвет констатира, че в нарушение на наредбата, регламентираща стратегиите за местно развитие по Програмата за развитие на селските райони, Боянова е назначила втора проверка на проектите, кандидатстващи по тази мярка. Тъкмо при втората проверка е повишена оценката на някои кандидати, сред които сдружение от Етрополе, което ще изпълнява проекта си чрез фирми на депутата Емил Димитров от ГЕРБ и брат му Станко Димитров. „Нормите, посочени в наредбата са императивни и неспазването им води до порок на издадения акт“, пише в изводите на инспектората на МС.

„Първата оценка е направена без обосновка. А според правилата за добро финансово управление на средствата от Европейския съюз, всеки разход, всеки евроцент, трябва да е обоснован. Не става дума за нарушение, тъй като става дума за по-висшестоящ нормативен акт от българската наредба“, коментираха пред OFFNews от пресслужбата на министерството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови