България губи 100 млн. лева от европарите за земеделие

Последна промяна на 02 януари 2013 в 17:11 2205 2

Държавен Фонд
Държавен Фонд "Земеделие"

България губи 51 милиона евро от европейските пари по Програмата за развитие на селските райони. Това обяви днес зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова в отчет за напредъка по селската програма.

Загубите са заради забавеното усвояване на парите за агроекология (компенсиращи земеделците в защитени зони от „Натура 2000“, биоземеделците и др.), посочи зам.-министърът. Става дума за неусвоени пари основно от агроекологичното направление на програмата от бюджета за 2010 г. Съгласно т.нар. правило „n + 2“ (средствата трябва да бъдат усвоени в рамките на 2 години), държавата ги губи, обясни зам.-министърът. Става дума основно за пари от направлението за агроекология , които за разлика от останалите направления на програмата, не могат да се прехвърлят за други проекти.

Усвояването на парите за агроекология (те са 24 % от общия бюджет на ПРСР, който е 3.242 млрд. евро) е проблем от самото началото на програмата. За 2008 година са усвоени само 16 млн. евро, през 2009 година – 9 млн. евро, през 2010 – 20 млн. евро, през 2011 – 48 млн. евро, а за изминалата 2012 година – 58 млн. евро. Проблемите идват най-вече от факта, че фермерите не могат да поддържат пет години една и съща земя, което е условие за отпускане на средствата по програмата.

Същевременно, Държавен фонд „Земеделие“, който е разплащателната агенция по селската програма, е „спасил“ други близо 200 млн. евро чрез прехвърляне към други проекти и плащания, съобщиха от фонда. В средата на миналата година прогнозите са били за 250 милиона евро загуби от бюджетираните през 2010 г. пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!