79 сирийци опитаха да минат българската граница за нощ

OFFNews 30 август 2013 в 11:46 2460 2

Бежанци, снимка: МВР
Бежанци, снимка: МВР

106-ма бежанци са били задържани снощи на границата при опит да проникнат нелегално от Турция, съобщиха от МВР. 79 от задържаните, в това число и 36 деца, са сирийци.

Още преди безпрецедентния случай от Гранична полиция отчетоха засилен емиграционен натиск на българско-турската граница вследствие от войната в Сирия.

От останалите бежанци 13 са от Сомалия, 8 от Мали и 6 от Иран. Пълнолетните лица са настанени в помещения за временно настаняване на задържани лица на ГПУ-Елхово, а майките и децата са в специалните за това помещения.

Очакваният наплив от бежанци ще бъде темата на извънредното заседание на Съвета по сигурността при премиера, което започна в 10.00 часа тази сутрин. Военният и вътрешният министър ще отчетат отражението на ситуацията върху националната сигурност на България и ще утвърдят официалната ни позиция в конфликта.

Основната задача, която си поставя консултативният орган е да създаде план за конкретни мерки за действие. Външният министър Кристиан Вигенин и министърът на отбраната Ангел Найденов вече обявиха, че България настоява за диалог в решаването на сирийската криза, докато не се изчерпят всички възможности за мирен изход. По думите на Найденов, в момента страната ни няма възможност да участва в евентуална военна кампания, още повече че е задължително да се разбере с точност, кой е източникът на газовата атака. За момента няма искания България да подкрепи или участва във военна операция в Сирия.

В момента страната разполага с три центъра за настаняване на бежанци, но те вече са пълни. За да се увеличи капацитетът им с още около 500 места, кабинетът реши да им отпусне допълнително 565 хил. лв. За първите 7 месеца на тази година броят на подадените молби за убежище се е увеличил близо 5 пъти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!