70% от студентите с неплатени здравни осигуровки

26 октомври 2012 в 15:18 2873 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Над 70% от редовните студенти имат неплатени здравни вноски за един, два или три месеца, сигнализираха от столичната дирекция на НАП.

Пропуските са натрупани след завършването на гимназия и непосредствено преди постъпването във ВУЗ на младежите. НАП напомня, че за периода от завършването си през месец юни до постъпването в ново учебно заведение наесен младежите сами трябва да внесат здравните си вноски. За тези месеци те не са осигурени за сметка на републиканския бюджет.

Съгласно закона здравноосигурителните права на гражданите се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Така не малко студенти могат да се окажат без право да ползват безплатните здравни услуги.

Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими вноски.

Лицата, които сами внасят задължителните си здравни вноски, дължат месечно по 16,80 лева, като срокът за внасяне на тези вноски е до 10-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови