2000 сръбски полицаи идват за протести в София

Юлиан Христов 30 октомври 2012 в 16:54 2778 1

СФСМВР. Снимка: БГНЕС, архив
СФСМВР. Снимка: БГНЕС, архив

Възможно е 2000 сръбски полицаи да подкрепят българските си колеги в протестите им, съобщи БНР, като цитира Велко Михайлович от полицейския синдикат на Сърбия.

Михайлович уточни, че стартовата заплата на служителите на реда в западната ни съседка е 420 евро и допълнително 100 евро за разходи. Той посъветва българските си колеги да бъдат по-твърди в разговорите с правителството и даде за пример как преди години в Сърбия заплатите на полицаите са скочили с 40%.

Протести на полицаите в България ще има, съобщи председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Към момента от федерацията изчакват какво ще е решението на ръководството на министерството за започване на преговори за сключване на ново споразумение. 

В началото на месеца стана ясно, че МВР прекратява сътрудничеството си с федерацията в Съвета за социално партньорство, където членуват общо шест синдикални организации. СФСМВР е основният двигател на протестите на полицаите, на които те поставиха искания за 25% увеличение на заплатите, право да работят допълнително извън структурите на МВР и за по-добри условия на труд. Исканията им обаче срещнаха пълно неразбиране от страна както на Министерството на финансите (МФ) в лицето на министър Симеон Дянков, така и на ръководството на МВР.

"Чакам просто да изтече това едномесечно предизвестие, за да видим как ще я караме без споразумение, защото там нещата са доста интересни - по закон трябва да има, а пък министърът решава да го прекрати и искаме да видим колко бързо ще започнат преговори за ново и как ще се развиват тия преговори. Предполагаме, че ще се опитат да протакат. Да си играем на време и на нерви. Ще си продължим да си работим при нас, най-вероятно ще си работим пак и на улицата заедно с вас, прогнозата е протести", обясни Попов, цитиран от националното радио.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови