Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

200 ТИР-а блокираха българо-турската граница

Елица Мартинова 09 май 2013 в 10:12 1652 0

Камиони, Снимка: БГНЕС
Камиони, Снимка: БГНЕС

300 недоволни превозвачи блокираха трафика по българо-турската граница при Свиленград.

Причина за недоволството в бранша е отношението на турските власти към тях, което българските превозвачи окачествяват като „системен тормоз“.

В демонстрацията са се включили над 200 камиона, които са образували километрична опашка. От страната продължават да пристигат още ТИР-ове.

Организатор на протеста е Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ).

Трафикът ще бъде блокиран за неопределено време, докато превозвачите не получат гаранции по исканията си, които са: осигурен достъп на българските превозвачи до турския пазар и подкрепа за бранша от страна на българската държава.

От бранша твърдят, че са потърсили помощта на „Автомобилна администрация“, но опитите й да реши проблемите по дипломатичен път останали без резултат.

„Турските власти предприеха няколко мерки срещу българските превозвачи, които противоречат на международни конвенции, в които Турция участва. Без да се притесняват, те спират българските коли на граничните пунктове „Капъкуле“ и „Хамзабейли“, не обясняват защо. Държат българските шофьори по три, по четири дни, не допускат камионите да влизат в Турция и просто си правят каквото си искат“, разказа Илиян Филипов от БАСАТ, цитиран от „Нова телевизия“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews