200 души поискаха по-евтин бензин на протест в София

Юлиан Христов 04 март 2012 в 17:29 2158 0

Протести срещу горивата в София - 4 март 2012 г.
Протести срещу горивата в София - 4 март 2012 г.

Протести срещу цените на горивата се проведоха днес в по-големите градове в страната.

В столицата недоволството изкара на улицата не повече от 200 души на площада пред парламента. Организаторите на протеста обявиха, че очакваните близо 500 автомобила от Благоевград са били спрени от полицията и не са допуснати да влязат в столицата.

Освен това стана ясно, че в петък – 9 март, когато се провежда редовният парламентарен контрол, ще има нов протест, който ще блокира движението пред парламента. Според организаторите идеята на подобни събирания е да се привличат все повече симпатизанти и всяка следваща седмица протестите да стават все по-масови.

Протестиращите настояват държавата да се намеси по-активно и да защити малките предприемачи, които са изцяло зависими от цените на горивата. Някои от недоволните споделиха, че бизнесът им е пред фалит именно заради цената на бензина и дизела.

Освен с викове и надуване на клаксони, протестиращите изразиха недоволството си и с форсиране на двигателите на автомобилите си. Няколко автомобила вдигнаха пушилка, след като собствениците им завъртяха гуми на място. В резултат по жълтите павета на места останаха черни следи, а един от автомобилите се повреди, след като се появи теч на масло.

Протестиращите скандираха „Боклуци“ и развяваха националния трибагреник. Под звуците на народна музика и хип-хоп всеки желаещ имаше възможност да изкаже възмущението си от високите цени на импровизирана сцена.

В Благоевград се проведе шествие, което тръгна от Югозападния университет „Неофит Рилски”. Три чучела, символизиращи монополите в България, бяха ритуално обесени от моста в благоевградския квартал „Струмско“. Протестиращите блокираха и една от големите бензиностанции в града за около 15 минути.

Близо 1000 души и около 200 автомобила се включиха във втория протест срещу високите цени на горивата в Пазарджик. Участниците в него заявиха, че ако и този път няма реакция от страна на държавата, ще продължат с протестните действия, като се очаква да се включат в насрочения за 17 март национален протест срещу безобразията в България.

Едва десетина бургазлии се събраха в 16.00 часа пред сградата на община Бургас, за да участват в протеста срещу високите цени на горивата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови