Нов протест срещу цените на горивата

Юлиан Христов 04 март 2012 в 10:12 2214 0

Протест срещу високите цени на горивата
Протест срещу високите цени на горивата
Гражданско сдружение "СИЛА” организира днес национален протест срещу спекулативното покачване на цените на горивата. Протестът ще започне в 16.00 ч пред парламента и ще продължи шест часа – до 20.00 ч. „България търгува с едни от най-високи цени на петрол от страните членки в еврозоната, като доставната му цена е по-висока включително и от тази във Великобритания, Германия, Швейцария и Португалия - държави с най-високи доставни цени на горива”, заявяват от сдружението.

От сдружението настояват и за контрол върху информацията за количеството и качеството на внесените горива, както и върху това кои фирми какви количества внасят. Предлага се и въвеждане на граждански контрол върху качеството на внасяния или произвеждания от ЛУКОЙЛ нефт.

„Eдин от безспорните фактори за упадъка на икономическото развитие в държавата ни е толерирането на монопола, упражняван от „ЛукОйл” и толериран от всички правителства вече 23 години. Време, през което преходът към пазарна икономика вече трябваше да бъде ФАКТ”, посочват още от "СИЛА".

От сдружението внесоха в Министерски съвет и Комисията за защита на конкуренцията анализ на ситуацията в пазара на горива в България. Сред исканията на протестиращите са либерализиране вноса на горива, премахване на данъка върху акциза. Намаляване на ДДС върху горивата от 20% на 16%, като антикризисна мярка за период от четири календарни години, считано от март 2012 г. до март 2016 г. Установяване на граничен контрол. Протестните действия са обявени за София, Сливен, Кюстендил, Пазарджик, Благоевград, Варна, Бургас и други градове на страната.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови