195 млн. от европарите за екология отиват за борба с бедствия

07 март 2013 в 15:25 1775 0

Пожарът в резервата Бистришко бранище на Витоша през лятото на 2012
Пожарът в резервата Бистришко бранище на Витоша през лятото на 2012

Два проекта за борба с пожари и наводнения ще изпълнява МВР с финансиране от оперативната програма „Околна среда“. Договорите за отпускането на субсидията на обща стойност около 195 млн. лв. ще бъдат подписани утре от екоминистъра в оставка Нона Караджова и главен комисар Николай Николов, шеф на дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

По единия европроект, на стойност 97.6 млн. лв, МВР трябва да купи техника за локализиране и потушаване на пожари в националните и природните паркове, и в резерватите, където има най-висока степен на защита и територията е изключителна държавна собственост. Става дума за специализирана летателна техника за мониторинг и гасене на горски пожари, модерни пожарни коли с висока проходимост, екипировка и друго оборудване.

Целта на проекта е да допринесе за опазването на растителни и животински видове от дивата природа. Реализацията му е продиктувана от увеличения брой горските пожари в последните години и липсата на адекватно оборудване за овладяването им, посочиха от ековедомството.

По втория проект, на стойност 97.3 млн. лева дирекцията на МВР ще купи специализирана изпомпваща техника, оборудване за издирване и спасяване по вода, за пречистване на вода, предотвратяване на наводнения и временно настаняване на пострадали при такива бедствия. Изпълнението на проекта е мотивирано с големите загуби от наводнения, понесени от страната в последните няколко години години. Звената на МВР по места сега разполагат с оскъдна и амортизирана техника за реакция на такива случаи. В някои от звената даже напълно липсва спасителна техника.

Перото за борба с пожари и наводнения в оперативната програма бе въведено в края на миналата година с промяна в регламентите й, впоследствие одобрени от Еврокомисията. Към него бяха пренасочени част от средствата за ВиК инфраструктура, чието усвояване е най-забавено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews