Созопол и Равда с нови пречиствателни станции

06 август 2012 в 11:22 2869 0

Нови пречиствателни станции по морето. Снимка БГНЕС
Нови пречиствателни станции по морето. Снимка БГНЕС

В Созопол ще бъде ремонтирана ВиК мрежата и ще бъде построена пречиствателна станция за отпадъчни води, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проектът е на стойност 77.4 млн. лв. и се финансира по Оперативна програма "Околна среда". Договорът ще бъде подписан днес от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кмета на община Созопол Панайот Рейзи.

След пречистване на отпадъчните води в пречиствателната станция се очаква прекратяване на замърсяването на Черно море, твърдят от екоминистерството.

Караджова ще направи и първа копка, с която ще започне подмяната на канализацията в бургаския квартал "Горно Езерово" по интегриран проект за управление на питейни и отпадъчни води. 

Разширение и модернизация ще има и на пречиствателната станция за отпадни води в Равда, която пречиства водите на Несебър, Слънчев бряг и Равда, както и на селищата Каблешково, Ахелой и Тънково.

Договор за този проект Караджова ще подпише утре - 7 август, с кмета на община Несебър Николай Димитров. И той ще бъде финансиран по Оперативна програма "Околна среда" и е на стойност 98 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови