13 ранени при взрива, един от тях е в кома

Елица Мартинова 19 август 2013 в 07:39 3041 5

Взрив в китайския ресторант срещу Руската църква. Снимка: Сергей Антонов
Взрив в китайския ресторант срещу Руската църква. Снимка: Сергей Антонов

13 са пострадалите при взрива на газова бутилка в центъра на София.

Първоначалната информация на полицията бе за 8 ранени, по-късно обаче стана ясно, че броят на откараните в столични болници достига 12 души. Впоследствие обаче се разбра, че при взрива е пострадал и 13-и човек. Той обаче е прегледан на място и не е бил насочен за болнично лечение.

След взрива шестима от пострадалите са откарани в "Пирогово", четирима - в ИСУЛ, двама във ВМА.

Мъжът, който пострада най-сериозно, е българин на 36 г. Той остава в критично състояние. Има тежка черепно-мозъчна травма, на апаратно дишане и е в кома, съобщиха от пресцентъра на „Пирогов“, където е настанен пострадалият.

Мъжът е в реанимация и лекарите продължават да се борят за живота му.

В неврохирургията на „Пирогов“ е настанена и една жена с мозъчно сътресение.

Други четирима потърпевши са били освободени още снощи за домашно лечение. Сред тях има 47-годишна жена, която е с контузия на лявото коляно, 55-годишна жена с травма на рамото и 36-годишна, която има контузия на лицето. Четвъртият пострадал е 31-годишен мъж от китайски произход, който има съвсем леки наранявания.

Взривът избухна около 19.20 ч. в неделя в китайски ресторант, намиращ се на кръстовището между бул. „Цар Освободител“ и ул. „Раковски“.

Експлозията е възникнала при взрив на газова бутилка. Ударната вълна рани 11 души – служители и посетители на ресторанта, случайни минувачи и продавачка на магазин, намиращ се в близост до взрива.

На мястото бяха изпратени линейки, противопожарни екипи, а районът беше отцепен. Пристигналите на мястото журналисти бяха предупредени да не пушат, защото в района се усещаше силна миризма на газ.

Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ успяха да извадят от ресторанта 14 от общо 15 газови бутилки в заведението. Огледите в сградата на взрива установиха, че няма нужда от евакуация на живущите. През днешния ден предстоят дейности по укрепване на пострадалата част от сградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови