Взрив в центъра на София. 8 души са ранени (снимки)

Лилия Христова 18 август 2013 в 19:40 7664 14

Взрив в китайския ресторант срещу Руската църква. Снимка: Сергей Антонов
Взрив в китайския ресторант срещу Руската църква. Снимка: Сергей Антонов

Взрив избухна в китайският ресторант срещу Руската църква в центъра на София. 8 души са ранени, по информация на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Единият е в тежко състояние, в шокова зала на "Пирогов". Има опасност за живота му. Два автомобила са пострадали от взривната вълна.

3-4 газови бутилки са избухнали към 19,20 ч. в ресторанта, намиращ се на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Раковски". Улицата се посипа със стъкла от първия и втория етаж. За минути полицията отцепи района. Полицейските заграждения ще останат цялата нощ. По бул. "Цар Освободител" те достигат Двореца, предаде репортер на OFFNews, който бе на мястото на инцидента минути след взрива.

На мястото пристигнаха осем линейки, няколко пожарни автомобила, поне 8 полицейски автомобила. Дойдоха шефът на пожарната, кметът на София Йорданка Фандъкова и вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Най-тежко пострадалите бяха откарани в "Пирогов". Те са с фрактури на крайниците, а най-тежко пострадалият мъж е в шокова зала с опасност за живота. Пострадали са откарани и в ИСУЛ, и във ВМА.

Сред пострадалите има китайски граждани от персонала на ресторанта, испански и турски гражданин. Шестима от ранените са били в ресторанта, когато е избухнал взривът, а двама са минавали по улицата в този момент.

По всяка вероятност става въпрос за избухнали 3-4 газови бутилки в кухнята. От взрива силно е пострадала сградата. Известно време екипите не влизаха в нея заради опасност от срутване. От взрива е паднала колона от пристройка във вътрешния двор.

След взрива в заведението са останали 14 газови бутилки. Малко преди 21 ч. започна изваждането им. Репортерите бяха предупредени да се отдръпнат и да не пушат. Усещаше се остра миризма на газ, разказа репортерът на OFFNews. Електричеството в района беше изключено.

За безопасното им изваждане съобщи 10-ина минути след 21 ч. кметът Фандъкова пред репортерите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки