Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Гвардията на Раул измества хората на Фидел Кастро

Георги Коларов 04 ноември 2012 в 14:49 4552 0

Фидел Кастро
Фидел Кастро

Наскоро венецуелският лекар Рафаел Маркина пусна слуха, че Фидел Кастро е получил мозъчен кръвоизлив, вследствие на който не може да говори, да се храни, и да разпознава хората. Неговият сънародник – Елиас Хауи, бивш вицепрезидент на Уго Чавес, побърза да посети Хавана, да се срещне с Кастро пред множество хора и да разсее слуховете.

За пореден път слуховете за предстоящата смърт на Ел Коменданте се оказаха „силно преувеличени“, както би казал Марк Твен. Но преклонната възраст на кубинския вожд и тежкото му здравословно състояние, все повече размества пластовете сред управляващите на Острова на свободата.

Юздите на управлението вече са в ръцете на по-младия му брат Раул. Кастро – младши безкомпромисно се разправи с най-корумпираните любимци на Фидел, а също така и с младите кариеристи, опитали да изместят старата гвардия.

Примерите са много – бившият вицепрезидент и вицепремиер Карлос Лаге (когото някои български журналисти дори спрягаха за наследник на вожда) сега работи по специалността си, като обикновен педиатър в болница в Хавана.

Бившият външен министър Фелипе Перес Роке също стана обикновен учител в хаванско училище, а предшественикът му на поста – Роберто Робайна си вади хляба като рисува картини и ги продава на туристи в центъра на столицата!

Тримата млади фаворити на Фидел все пак могат да бъдат благодарни, че главите им са на раменете и не гледат небето над Куба през решетки. Някои други приближени на Фидел в момента са подсъдими с тежки обвинения в корупция, като може и да се простят с живота. Тези от тях, които избягаха от страната, ще живеят във вечен страх от отмъщение, като например бившият началник на охраната на загиналия чилийски президент Салвадор Алиенде и други чилийски „социалисти“ и „комунисти“, а всъщност престъпници и аферисти от международен мащаб. Във връзка със започналото преследване срещу тях, отново станаха актуални слуховете за убийството на Салвадор Алиенде от свои – дали това са били чилийските му охранители, или както твърдят кубинските опозиционери, екзекутираните през 1990г. братя Ла Гуардия (висши кубински офицери, изпълнявали специални задачи и забъркани в наркотрафик с убития колумбийски наркобарон Пабло Ескобар), в случая не е толкова важно.

Така или иначе, Раул Кастро безкомпромисно се отърва от всичките. Включително и от старите си съперници – бившия министър на вътрешните работи генерал Хосе Абрантес Фернандес, осъден през 1990г. по същото дело на 25 години затвор и по официалната версия, обесил се в килията си /!?/, генерал Арналдо Очоа Санчес, разстрелян по същото дело, заедно с братята Ла Гуардия, началникът на кубинското разузнаване и основател на „Батальон Америка“ (събрал оцелелите латиноамерикански партизани от целия субконтинент) Мануел Пинейро, загинал в автомобилна катастрофа в центъра на Хавана /!?/.

Повече провървя на генерал Улисес Росалес Дел Торо, ръководил процеса срещу бившите си съратници и подписал тежките присъди – от началник щаб на кубинската армия беше назначен за министър на сафрата – събирането на реколтата от захарна тръстика. Той преглътна унижението и оцеля.

В момента средната възраст на кубинското Политбюро е 80 години, като там са събрани тези ветерани на Кубинската Революция, които вече не могат да играят самостоятелна роля в политиката и управлението на страната. Истинските силни играчи са от най-близкото семейно обкръжение на Раул Кастро – синът му и съпругът на най-голямата му дъщеря. На тях са поверени ключовите постове в управлението на икономиката, макар таткото да се опитва да ги държи в сянка. Властта на Кастро-младши и стабилността в страната са обезпечени от факта, че в близките години ще продължат да получават безплатно нефт и нефтопродукти от най-близкия съюзник – Уго Чавес, спечелил поредния си президентски мандат. Последният побърза да посети отново Куба и да продължи лечението си след триумфа на изборите на 7 октомври. Русия и Китай също имат стратегически интерес от оцеляването на режима, а САЩ в момента имат други сериозни проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews