Войната във въздуха на фронта в Украйна (видео)

Иван Орлинов 17 юни 2024 в 09:44 16444 6

Войната във въздуха на фронта в Украйна

Войната във въздуха на фронта в Украйна навлиза в нова фаза:

От нахлуването досега Русия не само не успя да постигне господство във въздуха, но през последните два месеца все по-изразено губи и въздушното си превъзходството, особено по южното и по югоизточното стратегически направления, в това число и в стратегическия район Крим.

Израз на това са активизирането на борбата с използване от украинска страна на дронове от различни класове, придобиващите системен характер удари за подавяне на руската система за противовъздушна отбрана и комплексните удари в дълбочина на територията на Русия по стратегически военни и стопански обекти. При това украинските въздушни сили и силите за ПВО активно се попълват с качествено нови бойни средства.

В това отношение се откроява комбинираният удар с крилати ракети и ударни дронове по авиобазата Белбек в Крим. Поразени бяха 3 Су-25, складове за горивно-смазочни материали и средства на зенитно-ракетните войски.

С удари на оперативно-тактическия комплекс ATACMS с ракети с касетъчна бойна част по авиобазата „Саки“ в Крим бяха унищожени и повредени 8 бойни самолета, в това число и 2 МиГ – 31, носители на аеробалистическите ракети „Кинжал“.

Базата е разположена на повече от 200 км от предния край на украинските войски и този епизод е първото по-значимо използване на ATACMS с далекобойност 300 километра.

След обявеното съгласие за използване на западни оръжия по обекти на територията на Русия, с удар на реактивната система за залпов огън HIMARS, в района на Белгород, на отстояние 60 километра от границата, беше поразен позиционен район на дивизион от състава на зенитно-ракетния комплекс С-400.


Унищожени бяха две пускови установки на огневи позиции, една транспортно-зареждаща машина и центърът за управление на дивизиона. Този епизод характеризира реалните бойни възможности на боеприпасите от типа GLSDB „изстрелвани от повърхността авиационни боеприпаси с малък диаметър“, които са ново допълнение към боекомплекта на HIMARS.

В борбата за „ослепяване“ на руските средства за ПВО в дълбочина активна роля играят и украинските сили за специални операции. В района на Луганск украинска група за дълбоко разузнаване разкри и унищожи с дронове радиолокационна станция и модул за управление на комплекса „Каста“-2 Е2 за разкриване на нисколетящи цели от системата за ПВО на войските.

По същия способ Силите за специални операции унищожиха радиолокационен пост от системата за ПВО на страната „Небо СВУ“ в Армянск-Крим. Този пост контролираше участък от фронта с дълбочина до 120 километра и максимална широчина 300 километра.

Украинските дронове от най-масовия клас FPV продължават успешно да се борят с ключови средства на руската система за радио и радиотехническо разузнаване и радиоелектронна борба. В Брянска област, в близост до границата с Украйна беше поразен комплекс от най-нов тип RB-636 „Свет“ КУ.

Само за последната седмица на май украинските средства за ПВО свалиха във въздуха пет щурмови самолета Су-25 - най-масово унищожаваният тип руски самолети от началото на войната в Украйна. Последните загуби, в това число и поразяваните щурмови самолети с удари по летищата за базиране са особено чувствителни защото производство на Су-25 е прекратено още през деветдесетте години на миналия век, а оставащият наличният парк е с все по-ограничени ресурси. В контекста на сухопътните операции, Су-25 са единствено бойно средство на руската тактическа авиация.

Ефективността на украинските наземни и въздушни оръжейни системи с увеличена далекобойност налагат непланови мероприятия за разсредоточаване и пребазиране на руската авиация извън техния боен обсег.

Неотразимата бойна ефективност на оперативно тактическите ракети ATACMS с боен радиус до 300 километра и значителната далекобойност на украинските ударни дронове принуждават руското командване да разсредоточи и пребазира основните сили на стратегическа авиация отвъд Полярния кръг – в базата Оленя – Мурманска област.

Застрашени са три от основните бази на стратегическата авиация в Шайковка – Калужка област, на 200 километра от границата с Украйна, Ахтюбинск – Астраханска област на 450 километра и Енгелск – в Саратовска област на 500 километра.

Пребазирането в Оленя обаче е свързано със значително увеличаване на маршрутите при изпълнение на бойни задачи по територията на Украйна (над 1900 километра) и на времетраенето на бойните полети (над 8 часа). То води до непланово изразходване на ресурса на бойните машини, до ограничаване на бомбовия и ракетен товар за сметка на необходимостта от повече гориво и до пренапрежение на екипажите.

При това обаче основните мощности за ремонт и обслужване на техниката на стратегическата авиация, складовата база, в това число и складовете за ядрени боеприпаси остават в Енгелск.

Русия изтегля бойната си авиация и от военно-въздушната база Джанкой в Крим където бяха базирани сили на фронтовата авиация и която беше използвана като „летище за подскок“ при ударите на стратегическите авионосци в дълбочина на територията на Украйна.

Бяха предприети активни мерки за разконсервиране на авиационната база в Заводске в района на Симферопол и на полевите летища в Кировске, край Феодосия и Бехерове в района на Керч.

Разсредоточаването на авиационните подразделения на значително отстояние от предния край обаче ограничава дълбочината на огнево въздействие върху противника и времето за изпълнение на бойни задачи. Руската тактическа и фронтовата авиация имат боен радиус от около 500 километра.

Руските ВВС изоставят досегашната масова практика бойните самолети да се базират под открито небе. Освен импровизирани защитни стени тип „Хеско“, на някои летища в Крим се наблюдава и изграждането на закрити стоманено-бетонни укрития аръчен тип.

На стр. 2

Страница на статията : 010203
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1066

    5

    alcom4

    18.06 2024 в 23:32

    "Far Rider",не плачи на чужди гробове.!Украйна ще има съвсем скоро "Фантом " -16 .Това не са круши да идеш и са купиш от пазара.А що се отнася до американските танкове "Абрамс",руснаците могат само да мечтаят за такива.А пък украинците ги ползват много практично в боевете и солдатите на Путин страдат само от това.

    1066

    4

    alcom4

    18.06 2024 в 23:22

    Ако някои ентусиазирани.русофили ,се опитват да."пробутват "руска информация за войната.,в Украйна ,нека не го правят ! У руснаците се забелязват две патологични слабости...алкохол и..лъжа.Така че,не може да има "руска"истина за войната.

    1000

    3

    Дядо Праз

    17.06 2024 в 15:33

    Авторе,не знам къде си учил и каква ти е ,,ЕКСПЕРТИЗАТА'' ама от мен да знаеш ,руснаците не ползват латиница за съкращенията /инициалите/ на военната си /.и не само/ техника.Така ,че не е Це-300 ами е eС-300, не е RB ами е РБ ,а да з.аеш ,че и Ахтюбинск е Ахтубинск .Да не разнищвам GLSDB.

    80

    2

    230 млрд баксов

    17.06 2024 в 15:32

    https://www.youtube.com/watch?v=O6MOZhZAt_Q

    Ако търсите канали с достоверна информация за войната - в описанието на горното видео.

    60

    1

    Far Rider

    17.06 2024 в 12:19

    Интересното е, че тази статия не казва и дума за гръмко обещаните самолети за Украйна. До момента НИТО ЕДИН не е доставен. Страхувам се, че със самолетите (ако ги доставят) ще се случи същтото както с танковете Абрамс. Няма успешно водене на бойни действия без използването на въздупни удари. Всички го знаят.
     
    X

    Историите на Иво Иванов