48-годишна жена в мозъчна смърт даде шанс за живот на трима души

Янка Петкова 26 юни 2024 в 11:29 1810 0

трансплантация

Снимка УМБАЛ "Алекандровска"

Трансплантация на бъбрек в Александровска болница

Изпаднала в мозъчна смърт пациентка от Шумен стана донор на трима души. Близките на 48-годишната жена дадоха съгласие органите ѝ да бъдат трансплантирани.

Донорската ситуация е реализирана в университетската болница "Св. Марина" във Варна, а органите са транспортирани със "Спартан", съобщиха от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

Две жени с хронична бъбречна недостатъчност бяха трансплантирани в УМБАЛ "Александровска". Те са избрани сред шестима от листата на чакащите за присъждане на бъбрек, тъй като са с най-голям процент органна съвместимост, посочиха от лечебното заведение. 

Бъбречните трансплантации са извършени тази нощ на 47-годишна жена от гр. Гълъбово, на диализно лечение от 18 месеца, и на жена на 51 години от Стара Загора, която провежда диализно лечение от един месец. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели.

Чернодробна трансплантация, снимка: ВМА

Третата трансплантация е извършена във Военномедицинска академия, където бе присаден черен дроб на 48-годишна жена. Това е третата трансплантация във ВМА за годината и 101-та от началото на трансплантационната програма в академията, посочват от лечебното заведение.

"Трансплантацията продължи стандартно като време – около 6 часа. В момента пациентката се намира в реанимация, в стабилно състояние", коментира проф. Ивелин Такоров, ръководител на екипа, извършил сложната интервенция.

Екипите на лечебните заведения изказват искрени съболезнования на близките на починалата жена с благодарност за хуманното решение да дарят органите ѝ за спасяването на  човешки живот в най-трудния за тях момент!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)