Какви са вариантите на ЕС за предоставяне помощ на Украйна и какво иска Унгария

OFFNews 19 януари 2024 в 12:22 3393 0

Орбан

Снимка БТА/АП

Виктор Орбан

Лидерите на Европейския съюз ще се срещнат в Брюксел на 1 февруари, за да се опитат отново да се споразумеят за предоставянето на нова финансова помощ на Украйна, докато Киев се бори срещу руската инвазия.

Миналия месец Унгария наложи вето на отпускането на 50 млрд. евро за Украйна чрез бюджета на ЕС до 2027 г.

Тази седмица ръководителката на изпълнителната власт на блока изрази увереност, че ще бъде постигнато споразумение между всички 27 държави членки. Унгарският министър-председател Виктор Орбан направи коментари, навеждащи на мисълта, че постигането на споразумение е възможно, въпреки че вчера началникът на неговия кабинет заяви, че Будапеща и ЕС остават коренно различни позиции.

Ето някои от вариантите за споразумение, които се разглеждат в политическия център на ЕС - Брюксел, и как се гледа на тях в унгарската столица, посочва Ройтерс, цитирана от БТА:

Сделка между всички 27 държави от ЕС в рамките на общия бюджет

Това бе "План А" на ЕС, докато Орбан не го отхвърли миналия месец. Оттогава той казва, че отново ще наложи вето. Този вариант включва преразглеждане на съвместния бюджет на блока за периода 2024-2027 г. за отпускане на 50 млрд. евро нова помощ за Украйна.

Орбан е против идеята да се отпускат предварително средства, докато ситуацията в Украйна е силно непредсказуема. Той заяви, че подкрепата за Киев не трябва да вреди на бюджета на ЕС.

Всички страни от ЕС правят вноски в централната хазна в зависимост от това колко са големи и колко богати. Бюджетът се управлява от изпълнителния орган на ЕС, Европейската комисия със седалище в Брюксел. Тя твърди, че този вариант ще даде на Украйна важна дългосрочна финансова предвидимост.

Сделка между 27-те извън бюджета на ЕС

Вариант, който се разглежда като втори най-добър в Брюксел, е ангажирането със средства чрез специален финансов инструмент, създаден от всичките 27 страни членки, но извън техния общ бюджет.

Той би могъл да бъде създаден, като държавите членки предоставят повече финансови гаранции за ЕС, срещу които ЕК да вземе евтин заем на пазара.

По този начин блокът предостави 18 млрд. евро на Украйна през 2023 г. - сделка, която Орбан първоначално също блокира. Този път Будапеща каза, че е против вземането на заеми за Украйна.

Но Орбан приветства поставянето на помощта за Украйна извън общата хазна, като заяви в социалните мрежи: "План Б на ЕК е унгарският план А!".

Будапеща иска ангажиментите, основаващи се на брутния национален доход на страните, и помощта за Киев да се договарят ежегодно.

Това би дало на Украйна по-малка предвидимост и би засилило заплахата от унгарско вето всеки път.

26-те вървят напред без Унгария

Съобразявайки се с това, останалите 26 държави от ЕС разглеждат също варианта да действат без Унгария, което е послание към Орбан, че неговите пречки си имат граници.

Това може да стане под формата на споразумение между 26-те държави за удължаване на подкрепата за Киев, но всяка от тях да го направи самостоятелно. Такава формула обаче би била по-сложна и скъпа, както и по-нестабилна от съвместните действия под чадъра на ЕС.

Освен това тя би разкрила сериозен разрив в блока по отношение на нахлуването на Русия в Украйна, което ще отслаби сплотеността на ЕС и посланието, което той иска да изпрати на Москва, като осигури продължаване на подкрепата за Киев.

Все още е възможно объркване

Официални представители в Брюксел изразиха предпазлив оптимизъм, че на срещата на върха на лидерите на ЕС на 1 февруари ще бъде постигнато споразумение. Официални представители в Будапеща също казаха, че очакват срещата да има резултат.

Доколкото това прави объркването по-малко вероятно, отколкото някакъв вид сделка, наблюдателите на ЕС винаги следят за каквото и да било неочаквано развитие, което променя плановете в последния момент.

Последици за средствата на ЕС за Унгария

Макар и официално отделна, дискусията се припокрива с все по-ожесточените спорове за върховенството на закона в Унгария между ЕС и Орбан.

Брюксел спря десетки милиарди помощи от ЕС, предназначени за Унгария, заради широко разпространените обвинения, че Орбан е навредил на демокрацията у дома по време на 13-годишното си управление.

През декември миналата година ЕК отблокира около 10 млрд. евро от тях, докато блокът се опитваше да получи подкрепата на Орбан за Украйна.

Около два пъти по-голяма от тази сума остава замразена, включително във връзка с ограниченията на Будапеща върху правата на мигрантите и представителите на ЛГБТ общността.

Унгарски официални представители заявиха, че приемането на демократичните изисквания на ЕС в тези области е "далече зад червената линия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!