Ливанецът, който призоваваше за джихад, отива на съд

OFFNews 26 юни 2024 в 10:19 694 2

Съдебна зала

Снимка Архив

Очаква се съдът да определи дата за делото на Ал-Макуаси.

Ливанецът Бахжат Махмуд Ал-Макуаси, арестуван у нас за призиви за джихад през миналата година, отива на съд, след като Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу него. 

Ал-Макуаси е нарушил Международния пакт за граждански и политически права на ООН, като е създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с традиционна арабска кърпа на главата и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език към разрушения и убийства на хора с американски и еврейски произход. Освен това е заявил, че ще предприеме необходимите действия в България, съобщиха от СГП. Само за последното престъпление Наказателният кодекс предвижда 8 г. затвор.

Обвиняемият е предаден на съд и за още две престъпления - за закана за убийство, която отправил на 25 октомври 2023 г. в столицата, и създаване на смут и страх в обществото.

В момента Ал-Макуаси е с мярка постоянен арест.

50-годишният Бахжат Махмуд Ал-Макуаси е завършил литература в Дамаск. При ареста от жилището на ливанеца бяха иззети знаме на "Ислямска държава", хладно оръжие, 19 броя оптични носители и дискове, както и телефон.

Тогава защитникът му обясни, че клиентът му е реагирал неадекватно, защото негови близки са загинали в Газа и той го изживял тежко. И допълни, че става дума за инцидент заради психичното състояние на ливанеца и че той едва ли е осъзнавал какво върши. Освен това е с влошено здраве - опериран крак и сърдечно заболяване.

Самият Ал-Макуаси обяви, че не е имал намерение да прави това, което е говорил във видеото, и че е обикновен човек.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    11978

    2

    edin slep

    26.06 2024 в 11:21

    Мюслитата много ме дразнят. Никой не ти пречи да вдигаш гъза и да биеш поклони към Мека, никой не те спира да ходиш да и да тръчкаш около метеорита.

    Даже уахабитите вече не са толкова войнствено настроени, от както захлебиха, ама на някакви такива тъпаци са им криви другите. Джихад щял да прави. Прави бе урод, да видим колко последователи ще имаш.

    -1845

    1

    ob1

    26.06 2024 в 10:51

    Максимална присъда, та следващия чаршафосан хубаво да се замисли дали иска джихад и шериа