Мартин Георгиев: Последният журналист в щаба на Вагнер и единственият българин, бил от двете страни на фронта

Владимир Йончев 11 декември 2023 в 13:34 13333 5

Мартин Георгиев

Мартин Георгиев е един от много малкото журналисти в света, които са били и от двете страни на фронта в Украйна. Отива в Украйна още в първите дни на руската агресия. На косъм се измъква от атентат в Миколаив. 

Като кореспондент на Нова телевизия на три пъти е командировка в Украйна. Тогава в главата му се загнездява мисълта, че трябва да види какво е и от другата страна на фронта. Близо година се опитва да получи акредитация от руска страна. Накрая получава покана от ЧВК "Вагнер".

Мартин Георгиев е последният журналист, който посещава централата на "Вагнер" в Санкт Петербург, броени дни преди да избухне метежът на Пригожин.

С водач, определен от "Вагнер", посещава Донецк и Мариупол.

Кадрите, които заснема там, влизат във филма "От другата страна", който в скоро време ще бъде показан на големите международни кинофестивали.

Трейлърът на филма беше представен за пръв път във Факултета по журналистика и масова комуникация. Специално за OFFNews Мартин Георгиев предостави и неизлъчвани досега кадри от централата на Вагнер.

В студиото на OFFNews Мартин Георгиев разговаря с главния редактор Владимир Йончев. Целия разговор, заедно с ексклузивните кадри от филма "От другата страна", можете да видите във видеото.

В следващите дни ще свалим в текстов вид интервюто, но за да не спойлваме сега, ще споделим само няколко детайла от него:

В Миколаив Георгиев уговаря интервю с губернатора Виталий Ким, но закъснява за него. Точно в часа, в който е трябвало да започне интервюто, срещу Виталий Ким е направен бомбен атентат.

В Донбас българският журналист отива по покана на руския военкор Владлен Татарски, който през април 2023 г. беше взривен по време на среща с почитатели на неговия Телеграм-канал.

В централата на "Вагнер" Георгиев се среща с младеж с българска военна униформа, който планира "завладяването на света" или поне проиграва на симулатор ракетни удари срещу страни от НАТО. 

Пак там Георгиев се среща и с боса на тролската армия - човек, който държи фалшиви 500 000 акаунта.

В Донецк с брониран джип на "Вагнер" Георгиев минава по пътя, който разделя украинската от руската армия. С буса карат храна на жителите, оставени като заложници точно между двете армии.

И от двете страни на фронта разказват на Георгиев, че в началото на войната е имало план да бъде взривен Аспаруховият мост във Варна.

---------

Скъпи приятели,

За да достигне това видео до повече хора, сложете лайк и се абонирайте за канала на OFFNews в YouTube.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

5

Зла свекърва

12.12 2023 в 21:48

Значи руснаците ще взривяват Аспаруховия мост във Варна, а Костя Копейкин ще бъде депутат от Варна? Варненци, има ли поне малко градска гордост у вас, за да изгоните този руски слуга и никога депутати от проруски партии да не идват от този хубав български град?

-1600

4

Люгер Химарс

12.12 2023 в 06:06

Защо е манипулацията, че Украинци и руснаци били "толкова близки" и "заедно" произлизали от "една държава"?

Имате ли честта да отговорите защо манипулирате така или ще се криете зад цензурата си?

12078

3

edin slep

11.12 2023 в 21:59

Много впечатляващо интервю, филмът сигурно ще е още по-впечатляващ.

Има един украински ютуб канал, @hromadske_ua, който прави нещо подобно. Ходят по позиции на войските, по окопите, но не е възторжена пропаганда, а гнусна война, с ранените, труповете, хората дето не спят с дни. В един от техните филми имаше кадри от екшън камера на украински войник, който по време на атака на руски позиции, докато презареждаше псуваше войната.

За разлика от журналистите, аз си мисля че ние от НАТО щяхме да спрем руската армия още в Румъния, ако бяха пробили до нас - тук щяха да имат доста неприятна изненада.

Много русофили нито знаят руски, нито знаят нещо за историята и манталитета на тези хора и щяха бързо да се обърнат срещу руските войски.

-685

2

Козин Човков

11.12 2023 в 18:02

И за чий к.. е трябвало да бъде взривен Аспаруховият мост???

12182

1

sawall

11.12 2023 в 15:25

Холд ъп

е имало план да бъде взривен Аспаруховият мост във Варна.

???
 
X

Да помогнем на украинските деца!