Руските танкове – мутанти: последните тенденции в противодроновата защита на бронетанковата техника в Русия

Иван Орлинов 09 юни 2024 в 18:07 24395 2

Руски танк - мутант

Според оценки на руски военни експерти, войната в Украйна убедително доказва, че класическите схващания за развитието на руската бронетанкова техника като доминиращ фактор на бойното поле – се оказаха в драстично несъответствие с изискванията и с целите на съвременния общовойскови бой.

До мащабната агресия срещу Украйна се считаше, че главната заплаха за танковете и за бойните и бронираните машини представляват противотанковите ракетни комплекси трето поколение от класа „изстреляй и забрави“. Сериозно внимание се отделяше и на противодействието срещу бронебойните подкалибрени танкови боеприпаси с високо кинетична енергия. За борба с тези заплахи се разчиташе главно на усъвършенстването на системите за комплексна активна защита на танковете и на усилването на тяхната челна бронировка.

Оказа се обаче, че главна заплаха представляват за пръв път използваните масово в бойни условия дронове и то от класа „First point of view“ (по същество любителски, с невоенно предназначение дронове, управлявани по радио канал от оператор в обсега на пряката видимост).

Не забравяйте да се абонинирате за кана ни в YouTube!

При това цената на този тип дронове е на порядък по ниска от себестойността на класическите противотанкови средства и е многократно несъпоставима с цената на унищожаваната бронетанкова техника.

Допълнителна особеност е масовото насищане на бойния ред на украинските подразделения на предния край с тези импровизирани до голяма степен нови бойни средства, което им гарантира пълен огневи контрол в дълбочина на разположението на противника в пояс от около 8-10 километра.

Тази драстична промяна в условията за бойно използване на танковете и на бронираните машини породи многобройни самоинициативни способи и средства за усилване на тяхната провиводронова защита. Появилите се първоначално върху танковите корпуси допълнителни метални решетки и козирки – скари постоянно еволюират. Върху тези причудливи конструкции се монтират допълнително не само блокове от щатни средства за активна защита, но и средства за радиоелектронна борба. И тази тенденция непрекъснато еволюира.

Апотеоз в усъвършенстването на противодроновата защита в руските бронетанкови войски в последно време представляват импровизираните конструкции не само от решетки и мрежи, но и структури от типа на защитни укрития, които закриват напълно корпуса на машината. Което придава на моодифицираната по такъв начин срещу дронове техника облика на „подвижени кокошарници“.

По аналогия с историческите в Кремъл „Цар-топ“ и „Цар-камбана“, на руски военен жаргон тези конструкции се наричат „Царски мангал“ („мангал“ в контекста на солидна скара за барбекю), но и „Сайвант“, „Коптор“, или „Плевник“. В западната терминология се налага понятието „Танк – костенурка“, а в много случаи и по-еднозначното „Щурмови ковчег“.

Тази появила са първоначално на самоинициативна основа тенденция, постепенно придобива все по-масов и организиран характер и се обуславя от това, че насищането на предния край с украински противотанкови дронове достига равнище, при което появата и придвижването на руска бронетехника по открита местност, особено в светлата част на денонощието води до масови и неотразими загуби. Това лишава руските щурмовите подразделения от поддръжката на танкове и на бронирани машини чрез най-ефективната стрелба с право мерене. Като следствие маневреността на руската щурмова пехота на бойното поле е значително ограничена, нарушават се подвоза на боеприпаси и на други средства за осигуряване и евакуацията на ранените.

Допълнителните самоделни защитни конструкции обаче нарушават баланса между огневата мощ, маневреността и бронирането на танка, които стоят в основата на ролята и значението на бронетехниката на бойното поле. Това връща спиралата на еволюция на този род войски към епохата на тяхната поява – в годините на Първата световна война. И макар, че на този исторически фон днешните „танкове-сайванти“ не изглеждат абсолютно гротексно, в тяхната бойна ефективност се проявяват неоспорими ограничения:

Новите произволни габарити и нарасналото тегло нарушават маневрените възможности на бронетехниката на бойното поле. Ограничават транспортирането й с железопътен транспорт и с автомобилните платформи за превозване на танкове и бойни машини, които имат ограничени габарити и товароподемност. Появата в бойния ред на подразделенията на „танкове-сайванти“ нарушава темповете за изнасяне, развръщане и маньовър и ограничава възможните маршрути.

По правило „танковете-сайванти“ са с крайно ограничени ъгли на насочване на танковото оръдия. А куполът е фактически неподвижен и позволява наблюдение само в предната сфера. Видимостта за членовете на екипажа е нищожна, а за механик-водача – под критичния минимум за евентуално маневри, особено при движение назад.

Новите конструкции са напълно беззащитни при поразяване с класически противотанкови средства, особено със средства от класа „стреляй и забрави“, които поразяват горната полусфера. Те не предоставят допълнителна защита и по отношение на противотанковите минно-взривни заграждение. Особеност при „танковете-сайванти“ в случай на поразяване е, че евакуацията на танковия екипаж, в това число и на танковия десант е практически невъзможна.

Визуалният контрол и осведоменост за развитието на боя, за действията на противника и за взаимодействието със съседите са крайно ограничени. При технически неизправности липсват условия за своевременна диагностика и евентуален ремонт.

Презареждането на танковия боекомплект без демонтаж на „сайванта“ е изключено, а евакуацията от бойното поле на подобна поразена техника е възможна само „в условията на чудо“.

Поставянето допълнително върху конструкцията на маскировъчна мрежа има нулева практическа стойност. Както и монтирането върху покрива на устройства за противоелектронна борба.

Типична структура на подобна конструкция включва 6 поддържащи винкелни рамки, върху които са заварени стоманени плочи, покрити допълнително с усилена метална мрежа. Щатните блокове за активна защита остават върху корпуса на машината под притиводроновата конструкция.

Прилагат се и по-защитени варианти при които задната част на „сайванта“ е изцяло затворена с метални листове, но е монтирана метална врата и метална стълба. Очевидно за удобство на екипажа и на превозвания върху корпуса танков десант.
При изготвянето на конструкциите са наблюдава свобода на въображението и използването на различни материали.

Например гофрирана ламарина и метални вериги.

Най-впечатляващата еволюция се наблюдава с монтирането на противоминни тралове на „щурмовите ковчези“. По такъв начин най-честото използване на противодроновите мангали е в челото на изнасящи се към предния край подразделения.

Използването на „сайванти“ върху корпуса е крайно неутешително за механик-водача на съответната бойна машина.

Кормуването дори с отворен люк ограничава видимостта му само напред и то в сектор с обзор не повече от 30 градуса.
Все по-често се появяват и „тежки“ противодронови ковчези, които освен класическата структура включват върху корпуса не само блокове активна защита, но и устройства за радиоелектронна борба.

Активното развитие на концепцията обаче не гарантира пълна неуязвимост на тези мутанти на бойното поле. В това число и чрез поразяването им от най-нисък клас бойни дронове.

Бойното използване на танкове и бронетранспортьори с противодронова защита от типа „щурмови ковчег“ неоспоримо ограничава загубите и пораженията от единични украински дронове от по-нисък клас. Но както и досега то не влияе върху поразяващите свойства на всички останали класически противотанкови средства. При това обаче в условия на ограничаване на маневреността, информационната осведоменост на екипажите и огневата мощ на танковете на бойното поле..

Отговорът на въпроса: „Как може да бъде победен антидроновия коптор?“ е очевиден: „така както може да бъде унищожен всеки друг танк“: с противотанкови ракети и гранатомети, но с тандемна бойна част; с масирани противотанкови минни полета на застрашените участъци и маршрути; с директни попадения от полевата артилерия; с масови удари на дронове-камиказде; чрез комбинираното използване всички средства в съчетание с инженерни заграждения; със силите на фронтовата авиация. При това цикълът на разработване на средства за борба срещу подобни нови или модифицирани въоръжения постоянно се съкращава.

Още по темата:

Танковете на бойното поле в Украйна

Къде са новите руски танкове. И защо руснаците монтират скари от винкел върху куполите?

За още такива видеа, абонирайте се за канала на OFFNews в YouTube!

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1066

    2

    alcom4

    11.06 2024 в 12:29

    Всичко руско било "най".Армията им "най-мощна "(? )..."най-подготвена..."На практика обаче ,се подтвърждава мнението,че руснаците са "най "...в блъфовете ,лъжите и измамите.Още "най"..са в своите фантазии ,за величие и уникалност достигащи до ниво ,създаден свой собствен илюзорен свят...! Жалка и опасна тенденция.

    2405

    1

    Козон

    09.06 2024 в 19:13

    Названието “царски цигани (царски мангали)” е много подходящо за цялата бронетехника на пиздино-***оедовската джамахирия. Толкова типично за тях. Построени са с цел защита от определени оръжия, с промяна на средствата за поразяване се модифицират, при което стават отново уязвими за същите първоначални средства. И приличат наистина на “танкове”, т.е на цистерни.
     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16