Търпението на Путин се изчерпа: Вътрешни хора във възхита от чистката в руската армия

При новия министър на отбраната Андрей Белоусов ФСБ се бори агресивно с корупцията, което ще има сериозни последици за Украйна

OFFNews 27 май 2024 в 11:23 25774 3

Белоусов

Снимка Руското министерство на отбраната

Андрей Белоусов (вляво) бе сложен начело на МО, за да се бори с корупцията в армията.

През седмиците, откакто Владимир Путин уволни дългогодишния си министър на отбраната Сергей Шойгу, руската служба за сигурност ФСБ започна серия от дела за корупция по високите етажи на властта срещу зам.-министър и ръководители на отдели в рамките на това, което много вътрешни хора наричат чистка в Министерството на отбраната, коментира британският "Гардиън".

Андрей Белоусов, технократ икономист, назначен на мястото на Шойгу, има мандат да намали корупцията в МО и да рационализира военното производство за дългата война срещу Украйна, която до голяма степен може да се реши от промишленото производство.

Но бивши служители в областта на отбраната и Кремъл, бивши офицери и чуждестранни наблюдатели смятат, че отстраняването на Шойгу и загубата на неговата защита са позволили на ФСБ да елиминира влиятелни служители в борбата за власт, а това може да се отрази върху начина на водене на войната в Украйна.

"ФСБ най-накрая се вкопчи в Министерството на отбраната и Генералния щаб", казва капитан Джон Форман, бивш аташе по отбраната на Обединеното кралство в Москва, който смята, че арестите могат да продължат, след като "търпението на Путин най-накрая се е изчерпило".

"Шойгу и Герасимов осигуряваха буфер, но сега Путин реши, че трябва да направи нещо. Шойгу държеше ФСБ до голяма степен настрана от министерството през целия си мандат, имаше много малко арести. Щом ФСБ веднъж се е вкопчила във вас, кой знае докъде ще стигне", допълни той.

През целия период на войната в Украйна Шойгу и Герасимов са атакувани от страна на поддръжниците на войната за неуспехите на армията и неумението им да изкоренят широко разпространената корупция във въоръжените сили. Миналото лято това недоволство достигна връхната си точка, когато Евгений Пригожин, основател на паравоенната група "Вагнер", започна неуспешен бунт срещу военните ръководители.

Междуведомственото съперничество в Русия е дълбоко и отстраняването на Шойгу дава възможност на следователите от ФСБ и Следствения комитет да не замитат наказателните дела срещу висшия команден състав, за да търсят повишения и похвали.

"Мечтата на всеки следовател е да вкара в затвора истински жив зам.-министър на отбраната, това е готино, това е мечтата на живота. За това получаваш нови пагони, повишение, някаква награда. Репутацията ти се повишава", каза бивш служител на Кремъл. 

По думите му в случай на обвинения на високо ниво Путин вероятно ще бъде информиран преди да бъде поискан арест. Но служителят допълни, че според него е малко вероятно делата за корупция да са инициирани от Кремъл.

Само за месец четирима високопоставени служители в областта на отбраната бяха арестувани по обвинения в корупция, което е най-сериозната репресия в МО от години. Чистката започна на 23 април с шокиращия арест на ветерана зам.-министър на отбраната Тимур Иванов по подозрение във вземане на подкуп.

Във връзка с неотдавнашната поредица от арести Кремъл отрече всякакви твърдения за репресии в Министерството на отбраната.

"Борбата с корупцията е последователна дейност. Не е кампания, а постоянна работа", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в четвъртък. 

Иванов беше дългогодишен довереник и протеже на Сергей Шойгу. Смята се, че задържането му е положило основите за уволнението на Шойгу, който впоследствие беше заменен като министър на отбраната от Белоусов.

През следващите седмици бяха задържани още високопоставени служители. Сред тях бяха Юрий Кузнецов, началник на отдел "Личен състав" на министерството, и Вадим Шамарин, началник на отдел "Комуникации" на руския генерален щаб. Часове след ареста на Шамарин Следственият комитет на Русия съобщи, че е задържан и друг служител на МО - Владимир Вертелецки, който оглавява отдел в министерството за държавни поръчки в областта на отбраната.

Въпреки че по-рано този месец Кремъл обяви, че висшият руски генерал Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб, ще запази поста си, арестът на Шамарин, пряк заместник на Герасимов, може да отслаби позициите на генерала във военната йерархия.

"Вероятността за уволнението на Герасимов се увеличи. Бих продал акциите си в него още сега", казва Форман.

Бивш служител в областта на отбраната заяви, че арестите показват, че балансът на силите се е променил в полза на руските служби за сигурност, докато армията на страната изглежда в безпорядък.

"Отделът за контраразузнавателни операции (1-ви отдел) на ФСБ става все по-мощен. В момента те държат всички карти и затягат гайките", каза служителят, който е работил в тясно сътрудничество с Иванов и Шойгу.

"Напускането на Шойгу и неговия силов ресурс даде възможност за арест", продължава служителят. "Шойгу в крайна сметка беше силовик [член на елита на сигурността] и имаше тяхната подкрепа".

Руските прокурори потърсиха висш генерал, известен най-вече с критиките си към Шойгу и Герасимов.

Генерал-майор Иван Попов, който командваше 58-ма комбинирана армейска бригада, заяви миналото лято, че е бил уволнен, след като повдигнал въпроса за проблемите на бойното поле, както и за смъртните случаи и ранените, които армията понася от украинските атаки. Попов, който според руските медии е обвинен в кражба на метал на стойност 100 млн. рубли, беше арестуван във вторник и настанен в следствения арест.

Глеб Ирисов, бивш лейтенант от руските военновъздушни сили, който напусна армията през 2020 г., заяви, че преди арестите е разговарял с източник от ФСБ, който му казал, че чистката в МО ще бъде предизвикана главно от неуспехите в Украйна.

"По времето на Сергей Шойгу Министерството на отбраната беше силно повлияно от неговата лична мрежа. От висшия команден състав до нисшия персонал ключовите позиции бяха заети от избраници на Шойгу - приятели или приятели на приятелите. Той дори създаде многобройни зам. длъжности специално за своите съюзници", посочва Ирисов.

Сред тях е и предполагаемата любовница на Сергей Шойгу, която е оглавявала компании, спечелили милиони от договори с Министерството на отбраната.

Ирисов допълва, че редовно е откривал некачествено оборудване в армията, включително крушки, които се топят при свръхзвукова скорост, докато летят с модерния руски изтребител за въздушна отбрана Су-35, както и некачествени камиони и системи за противовъздушна отбрана, които не могат да свалят съвременни безпилотни самолети. Според него отчасти недостатъците им са резултат от корупцията по времето на Шойгу.

"Качеството на армията пострада, защото средствата бяха редовно присвоявани. Военните учения често съществуваха само на хартия, тъй като отпуснатите пари бяха източвани", отбелязва още той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    9035

    3

    Ivan Terziysky

    28.05 2024 в 14:45

    "По думите му в случай на обвинения на високо ниво Путин вероятно ще бъде информиран преди да бъде поискан арест. Но служителят допълни, че според него е малко вероятно делата за корупция да са инициирани от Кремъл."

    Егати противоречието... Как няма да са инициирани от кремъл, след като предварително ще бъде информиран путин?!
    Всичко е работа на жужи-1.

    405

    2

    Telluris Malus

    28.05 2024 в 08:49

    При успешни военни операции не се правят чистки в армията. При неуспехи - задължително.

    145

    1

    Джендо Джедев

    27.05 2024 в 11:58

    Тия ако ще и атомна бомба да взривят срещу корупцията, пак няма да успеят да се преборят с нея. Защото тя е продукт не на няколко души, които можеш да отстраниш, а на системата и народопсихологията им. А тия неща ще си останат. Та напъните на Батюшката са, както винаги, в неправилна посока.
     
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна