В Турция вече нищо не може да ни изненада

OFFNews Последна промяна на 15 юли 2017 в 13:30 6368 0

Публикуваме коментара на автора на турския вестник "Хюриет" Мехмет Й. Йълмаз, отпечатан под заглавие "В Турция вече нищо не може да ни изненада". Текстът излезе по повод годишнината от опита за преврат в страната.

"Вече не бих се учудил на нищо, след като видях това.

Не мога да си спомня колко пъти съм казвал това изречение относно нашата родина.

Ставаме свидетели на такива неща, които ни оставят вкаменени, с широко отворени очи. Прехапваме език и преглъщаме.

И тези неща не се случват веднъж месечно или веднъж годишно. Ако полагаме повече усилия, можем да ги забележим всеки ден.

Това е причината да си кажа "Не, не може чак толкова" - в отговор на забраната за излъчване, издадена от едно съдилище. Не знам кой я поиска, с какви мотиви и как съдът я прие, но истината е, че съдът в Измир издаде забрана за достъп до новините за решения на Върховния съд.

Ето как се случи:

Доктор Дениз Язичи от изследователска болница е бит пред дома си в Измир от полицейски служители, поискали от него да се идентифицира. По-късно бил отведен на пусто място и бит още веднъж. Оттам е откаран в полицейски чуастък, където е съблечен и бит гол.

Както ви е известно, официалните власти отричат да използват системно физическо насилие.

Донякъде това може да е вярно.

Но систематичното в случая е, че мъчителите са системно закриляни от техните началници и съдебната власт.

И така, въпросните полицаи не са били наказани. Даже не сме сигурно дали не са били потупани по рамото.

В отговор на случилото се д-р Язичи подал жалба до Върховния съд заради погазване на правата му. Съдът издава решение в полза на доктора и осъжда държавата да му изплати 20 000 турски лири обезщетение.

Плащаме това обезщетение с данъците си, така че полицията да може да си действа свободно.

Сега едно съдилище е наложило забрана до достъпа до новини за решенията на Върховния съд. Когато телевизия OdaTV съобщи това, съдът оттегли забраната, казвайки, че била грешка!"