Ердоган: Турция заслужава Нобел за мир заради преврата

OFFNews 15 юли 2017 в 11:12 8803 4

Реджеп Тайип Ердоган

Турция заслужава Нобелова награда за мир заради овладяването на опита за военен преврат на 15 юли 2016 година, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Хюриет", в обръщение в навечерието на годишнината от събитията.

Президентът припомня за 250-те жертви на преврата и определи това като най-грубо нарушаване на човешките права.  

Като цитира изследване на своята Партия на справедливостта и развитието, той посочи, че 47,5 от жертвите са загубили живота си от куршумите на авторите на преврата, а 21% от пуснати от самолети бомби. 9% от жертвите са убити от танкове, а 6% от огън, открит от хеликоптери. Само 35 са загиналите заговорници в преврата, убити в сблъсък по овладяването му, каза той. "Ако не бяхме държава на закона, която съблюдава справедливостта, десетките хиляди предатели участници в преврата щяха сега да са в масови гробове, а не в затвора", заяви президентът, настоявайки, че в Турция човешките права се съблюдават по-добре, отколкото в европейски държави.

“Никой не може да отрече, че демокрацията и икономиката у нас са по-развити в сравнение с преди 15 години, дори в сравнение с много западни страни", каза той.

“Ако сравним мерките, които взехме, с тези, които биха предприели други държави, които не са били изложени на такива травматични събития като Турция, трябва да ни присъдят Нобел за мир", смята Ердоган.

Той коментира и масовите уволнения в полицията и публичния сектор. "Тези хора могат да отидат да работят в частния сектор. Това не е наша работа. Държавата няма да ги храни", отговори на критиките президентът.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови