Сеизмолог: България е подготвена за земетресение от 7 степен

OFFNews 07 април 2014 в 10:15 13706 6

Проф. Емил Ботев
Проф. Емил Ботев

"Почти всички сгради в България са подготвени за земетресение от 7-ма степен, а в най-високо уязвимите сеизмични райони, имат подготовка и проектни характеристики, които позволяват устойчивост до 9-та степен по 12 степенна скала."

Това заяви директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН проф. Емил Ботев в интервю за радио "Фокус".

12-степенната скала е по-добре позната като Скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник (MSK64) и се базира на степента на разрушенията, които се развиват в сградите. Поради различната издръжливост на нови и стари сгради са установени отклонения при прилагането на скалата в първоначалния й вид. 

Скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник класифицира земетресенията в степени (балове) от 1 до 12 степени, въз основа на три критерия : усещания на хората, въздействие върху сградите и остатъчни деформации в земната основа и изменения в режима подземните води.

В събота в 7 държави бяха регистрирани земетресения с магнитуд над 4.5 по Рихтер. Те бяха предшествани от земетресение със сила 8.2 по Рихтер на територията на Чили.

"Ние сме в относително по-спокойна зона и в момента нямаме основания за сериозни опасения, защото нашите катастрофални земетресения се натрупват с много по-малка скорост. Това личи от измерванията, които провеждаме на повърхността на земята, тъй като по принцип и по света много трудно се изследват вътрешните, дълбоки части на земните недра.

И при нас тези измествания, тези скорости на отместване на отделните повърхности на земните точки на земекорните блокове са много по-малки - 1-2 мм годишно като достигат до 3-4 мм при най-активните наши сеизмични зони.

В сравнение с 30-35 мм годишно в южноегейската зона и 80-85 мм годишно в акваторията на Тихия океан в крайбрежието на Чили“, подчерта проф. Емил Ботев.

Той посъветва при земетресение хората да не напускат веднага сградата, освен ако не са сигурни, че могат да излязат до 10 секунди от нея. Не е препоръчително и да се използва асансьор.

Проф. Емил Ботев подчерта, че у нас няма условия за толкова силно земетресение, което да предизвика срутване на блокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови