Руската икономика ще е мъртва до зимата

Владислав Иноземцев - Инсайдър  29 септември 2022 в 23:07 18568 7

Последиците за икономиката от мобилизацията ще са пагубни

Снимка МО-РФ

Последиците за икономиката от мобилизацията ще са пагубни

През последната година всички прилагат - с основание и без основание - популярната формула, че "сме се събудили в друга страна". Обявената на 21 септември „частична мобилизация“ обаче е крайъгълен камък, който наистина раздели най-новата руска история на "преди" и "след". И с това започна „обратното броене“ за ерата "Путин".

Според властите, очаква се да бъдат мобилизирани 300 000 души - с военни специалности и с боен опит при строги възрастови ограничения. От обикновените хора обаче се разбира, че "квотите" за някои райони на централните области на Русия достигат до 800 души, а в други се очаква да бъдат призовани до 20 хил. души. Това потвърждава изтеклата информация, че реално се планира да бъдат мобилизирани един милион, или дори 1,2 млн. души. Призовки получават хора на всякаква възраст и с или без никаква военна подготовка. Представители на службите за военна регистрация, на полицията и на руската служба за сигурност ловят потенциални запасни по улиците, в метрото или на контролно-пропускателните пунктове на пътната полиция. Тези "особености на руската мобилизация" са причина за наистина катастрофалните последици за националната икономика.

Ако подходим чисто формално и приемем, че преобладаващото мнозинство руснаци гори от желание да сложи глава или да стане инвалид в Украйна, за да защити интересите на Путиновата бюрокрация, положението не изглежда необичайно. Сред десетки милиони патриоти е лесно да се отсеят 300 хиляди или дори един милион души, чието отсъствие икономиката изобщо няма да забележи.

В страната официално има 3,1 милиона безработни, 700 000 частни охранители, поне 100 000 лични шофьори, 80 000 депутати на различни нива и множество други граждани, които са също толкова безполезни пряко за икономиката. В големите руски компании работят в пъти повече хора, отколкото в съответните западни корпорации. В "бронираните" срещу мобилизацията руски железници работят 774 000 души - толкова, колкото във всички европейски железопътни компании, чиито общи приходи надхвърлят тези на руския монополист повече от седем пъти. Тези изводи са валидни, ако гражданите доброволно биха тръгнали на война и ако правителството съблюдава поне елементарна законност.

Но нито едното, нито второто не се отнася за съвременна Русия. Така че е безсмислено да се оценяват загубите за икономиката от "изваждането" на един милион трудоспособни - проблемът е друг.

Днес е очевидно, че властите се отнасят към населението като към добитък, но ги спъват много неща - преди всичко очакването за ответна реакция. Това създава условия за непропорционална мобилизация на населението в отдалечените райони, най-вече в селските области и в малките градове. Вече са известни примери от Далечния изток, от Бурятия и Якутия, където почти половината от мъжкото население от някои села е изпратено в мобилизационните пунктовете. Това означава, че местната икономика, която и без това е в дългогодишна стагнация, ще се окаже на ръба на колапса - хиляди семейства ще останат без доходи, а местните малки и средни предприятия просто ще изчезнат. Докато преди мобилизацията можеше да се говори за 4-5% спад на руския БВП през тази година, прогнозата от пролетта за 10% спад сега изглежда почти оптимистична.

Причината е, че Русия се крепи на икономиката на големите градове и големите компании (само на Москва се падат над 20 % от БВП). Но тук се намесва и друг фактор. За разлика от „законопослушните“ селски жители, "по-находчивото гражданство“ от големите градски центрове не желае да „гние“ в украинския чернозем. И десетки хиляди от тази категория вече се укриват (в това число щурмуващите граничните пунктове), или вече са напуснали страната.

В близките дни военните комисари ще започнат да връчват мобилизационни назначения не по местоживеене, а по месторабота - и това ще бъде най-тежкият удар по икономиката. Няколко милиона души по-скоро ще напуснат работа, отколкото да се включат в действащата армия. В големите градове ефективността на икономическите субекти е по-висока, отколкото в селските райони. Затова загубата дори на няколко квалифицирани работници може да навреди на дадено предприятие непропорционално много. Временното "изчезване" на поне 3-4 милиона души от легалния пазар на труда няма да остане незабелязано. Затова може да се очаква, че БВП на страната като цяло ще спадне с поне 4-6% още през октомври в сравнение с август. А през следващите месеци тази тенденция само ще се задълбочава.

Привеждането на икономиката на военни релси ще доведе до рязко увеличаване на корупцията не само в системата на военните комисарати, но и в цялата държавната администрация и ще подкопае всякакви остатъци от бизнес инициатива. Освен това мобилизацията е много скъпа. Пристъпвайки към мобилизация, правителството се фокусира върху продължаването на войната за неопределено време, което изисква много средства и ресурси. Не е случайно, че успоредно с провеждането на "референдуми" в окупираните територии и обявяването на мобилизация, властите замислят увеличаване на данъците. Първо за структуроопределящите отрасли (само от данъци и мита върху износа на енергоносители Кремъл предвижда да събере близо 1,4 трилиона рубли през следващата година). А след това върху производството и върху обслужващата сфера. За съдбата на социалните разходи свидетелства предвижданото „сливане“ на Пенсионния фонд и на Фонда за социално осигуряване.

В новата обстановка всяка събрана от бюджета рубла ще се превърне в 2-4 рубли спад на брутния продукт, а икономиката бързо ще се оттегли в „сивия сектор“. Спадът на платежоспособното търсене не подлежи на съмнение. Само до края на годината жизненият стандарт ще спадне с 5-7%, защото заплатите на мобилизираните ще останат (поне през първите месеци) виртуални, а излизането в сянка на милиони нежелаещи да служат ще намали общата маса на доходите.

Ударът, който ще се стовари върху финансовия сектор, също е необратим. През лятото на 2022 г. - след срива, свързан с избухването на войната, руският пазар на кредитиране постепенно започва да се възстановява. През юли лихвите по ипотечните кредити бяха над два пъти по-високи от тези през май. Сега дори не е възможно да се прогнозира търсенето на жилища, когато поне един от всеки десет икономически активни мъже ще бъде мобилизиран или ще се опита да избегне мобилизацията.

Фондовият пазар също реагира. Индексът на Московската борса се понижи с 15,5 % през последната седмица и до края на годината може да падне под 1500 пункта. Инвестициите (с изключение на държавните инвестиции във военнопромишления комплекс) също ще започнат да намаляват рязко, което ще определи тенденцията и за 2023 г. Година, през която вероятната прогноза е за спад на БВП до 7-8%. И всичко това не отчита ефекта от неизбежната нова вълна от санкции, която ще бъде обявена от западните държави в близко бъдеще. Става дума за много по-радикално от очакваното изместване на Русия от енергийните пазари и за нова вълна от ограничения върху доставките на важни за страната суровини и агрегати. "Паралелният" внос, на който досега Кремъл възлагаше големи надежди, може да бъде сринат както от затварянето на границите, което съпътства мобилизацията, така и от нови финансови ограничения, като например прекратяването на обслужването с карти Mir в повечето страни, където тази система все още е активна. Средносрочните (в рамките на 3-5 месеца) финансови последици от мобилизацията ще бъдат видимо по-значими от тези след началото на войната в Украйна.

Но когато сред потока от ковчези, които се връщат от Украйна, освен на доброволците, на военните по договор, на наемниците от частните военни компании, започнат да пристигат в Русия и тленните останки на мобилизирани, ще последва реакцията на руските жени. От отчаяние до необуздано възмущение.

В контекста на продължаващата война именно широката "женска революция" ще бъде най-голямата заплаха за властите. При новите условия никакви финансови компенсации за загиналите, за ранените и инвалидите няма да са в състояние да спрат нарастващия бунт. Защото с решението за мобилизация Путин наруши негласния „обществен договор“ за „стабилност“ и „свобода в собственото лично пространство“ за населението срещу негова пасивност и пълно отстраняване от политиката и решаването на такива кардинални въпроси като за „мира и войната“.

Преразпределението на националното богатство чрез кражби и корупция през последните двадесет години е нищо в сравнение с унищожаването му в агресивната война, която Русия води днес. Разходите за "двореца на Путин" в Геленджик, споменати в разследването на Алексей Навални, съответстват на 2 дни продължаване на украинската авантюра (която, както вече е ясно, с времето само ще се оскъпява).

Преди две години заявих, че 2020-те години ще бъдат "време на терор и чист авторитаризъм" за руската власт, като предположих, че тези инструменти на господство могат да помогнат на Путин да управлява цяло десетилетие. Днес тази прогноза трябва да бъде променена. Лудостта е достигнала мащаби, които не могат да се поддържат дори една година.

Руската икономика - написах в началото на март - ще бъде мъртва до зимата. И сега мисля, че съм бил прав...

*Публикация в "Инсайдър"; Преводът е със съкращения, заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

7

Деспин Митрев

02.10 2022 в 20:05

Най - гнусното е, че Западът ще трябва накрая да ги спасява от гладна смърт - както му се наложи и със Солнечной Болгарии, която преди това громеше капитализЪма и империализЪма...

-1555

6

ob1

30.09 2022 в 10:29

Не, тавариш 137, не си се объркал. Умря си на 24.2.2022, просто още не сте го разбрали. Трупът си смърди както и приживе, вероятно затова се бъркате :)

-4778

5

137

30.09 2022 в 07:37

Нещо се обърках. Не умря ли руската икономика още орез март заедно с путин?

2051

4

Propaganda

30.09 2022 в 01:41

И все ще се намерят леви и зелени пиндоси на Запад, дето ще са готови да приемат рашки "бежанци", бягащи от глада в някогашна РФ, вместо отсега да слагат мини по границите на ЕС...срещу руската чума, която ще нахлуе.

Помнете думите на Propa!

345

3

Джендо Джедев

30.09 2022 в 00:31

"Русия" и "икономика" в изречение с не-негативна конотация е нонсенс.

5923

2

seawarrior

29.09 2022 в 23:46

Ами не е ли вече ясно, че мурзилките се готвят за голяма война. Те вече нямат никакъв друг изход

10298

1

AntiZ

29.09 2022 в 23:24

Каква руска икономика, бе?! 90% от населението не знае какво е тоалетна чиния, не са виждали микровълнова печка, перат си прането в някакви кални вади, понятията настилка и тротоар не съществуват. Русия и икономика си е абсолютен оксиморон!