Радан Кънев: Позицията на църквата за Македония е категоричен отказ на дипломатически език

OFFNews 28 ноември 2017 в 11:04 14485 7

Снимка Личен фейсбук профил

Радан Кънев

Публикуваме коментар на Радан Кънев (ДСБ/Нова република) от неговия фейсбук профил за позицията на Българската православна църква по писмото на Македонската православна църква с молба да стане нейна църква-майка

Простете, но не споделям ентусиазма около позицията на БПЦ. На дипломатически език, тя е вежлив, сърдечен, но категоричен отказ.

“Ще направим всичко възможно гърците, сърбите и руснаците да ви признаят” означава “на куково лято”.

И не, въпросът не е каноничен, а политически. Защото за руската и сръбската църкви е такъв. Защото те са (а и гърците) политически инструмент на държавите си. А нашата се колебае между ролята на духовен инструмент на вярващите (което е прекрасно) и политически инструмент на ... друга държава.

Боя се, че БПЦ съзнателно и натрапчиво забравя и загърбва миналото си. А Българската екзархия - тази, която слага основите на националността и държавността ни, която полага границите на бляновете ни, която буквално просвещава и оформя модерната ни нация, която спасява евреите ни и чиито мъченици все още не честваме - е схизматична.

Както днешната МПЦ, тя не е призната. Екзархията е плод на два политически акта - на волята на миряните от Македония до Добруджа и на един султански берат.

Заявеното от Синода намерение да води дипломация чрез комисия, в която поне двама са открити чужди агенти, няма да преодолее изолацията на МПЦ. Най-много да доведе до признаване на върховенството на Сръбската патриаршия, т.е на политическата окупация на Вардарските епархии от преди век.

Питам се, защо въпросът да не бъде решен така, както са определени границите на Екзархията - чрез плебисцит на миряните, а не чрез договорки зад дебели врати?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8915

7

stoyiv

02.12 2017 в 14:10

Оффф... Нюз. Нещо не схващам защо публикувате тази глупост на Кънев. Искате да го злепоставите, или да му направите реклама?
Ако е второто, не го правете повече - получава се първото!

25665

6

Victimized

30.11 2017 в 11:40

Македонската църква не може да бъде припозната като самостоятелна, понеже по същество тя е българска църква.

"Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската автокефална православна църква подчинена на Цариградската Вселенска патриаршия в завоюваните от Византия в 1018 г. български земи, приемница на понижената в ранг Българска патриаршия. Създадена е веднага в годината на завоеванието с Имперски указ от император Василий II и е закрита неканонично със султанско ирадие[1"> "

Когато българската православна църква е създадена, не е имало нито руска патриаршия, нито гръцка таква. Понеже Цариградската вселенска патриаршия не е гръцка, а ромейска. Щото "Византия", противно на всеобщото разбиране, е мултинационална империя, а не гръцка империя. В този ред на мисли, българската църква е първата автономна НАРОДНОСТНА църква.
А РАДА може да спре да се напъва да дава мнения, понеже не струва !!!!!

10571

5

Hissarion

29.11 2017 в 13:34

Кой е Радко, че да казва на БПЦ какво да прави? Тя, доколкото съм запознат отговаря само пред господ. А самият Радко не го ли раздаваше много набожен по едно време, голям консерватор. Би трябвало да ги вярва тия работи, а не да дава акъл на наместника на бога в България.

12155

4

Ivo Marinov

29.11 2017 в 10:05

Съжалявам , но ще наруша добрия тон. Д-Е-Б-И-Л!

12040

3

Rumen Stojanov

28.11 2017 в 18:40

ХА-ХА-ХА...
.
Вътре в границите на Българската Екзархия признати още през 1877-ма година и от великите сили и от Султана и от Вселенския патриарх..., няма друга църква освен Българската Православна църква с каноничен глава нейния Патриарх..., а вътрешното и устройство си е само негова работа...
- Клириците от охридско да целуват ръка, да се покаят и да чакат благодатните решения на единствения им патриарх, Патриарха на всички българи... в Мизия, Добруджа, земите северно от р.Дунав, Тракия, и Македония...!!!
.

15914

2

поп Дръвчо

28.11 2017 в 15:31

Само не разбрах защо точно Радан Кънев трябва да разправя тия очевидни работи.

Цялата БПЦ е един голям полуприкрит чужд агент и не знам какво трябва да стане, за да се обърне малко повече към българските дела и интереси.

Тегава задача - тя има огромна икономическа мощ и е по особен начин независима - най-вече от миряните си.