Quantcast

Политолог: Избори през юли са невъзможни

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2014 в 15:21 10053 5

Кога може да има предсрочни избори?

Избори в края на юли, каквито поиска лидерът на БСП Сергей Станишев, са невъзможни, защото в Конституцията и в Изборния кодекс са записани процедури и срокове, които не позволяват толкова бърза подготовка за предсрочни избори.

Това коментира за OFFNews политологът Димитър Димитров, който преподава избирателни системи и електорална социология в Софийския университет.

Той напомни, че съгласно Конституцията предсрочното прекратяване на пълномощията на Народното събрание може да стане, само когато изтече процедурата с опит на три от политическите групи да съставят мнозинство. Тази процедура може да трае само една седмица, но по принцип първата и втората политическа сила в парламента имат по 7 дни, а третата, която е по избор на президента, няма краен срок за решение.

Дори и в петък, след вота на недоверие Пламен Орешарски да подаде оставка и да започне предаването на мандатите - това ще се проточи минимум до 20 юни. Съгласно Изборния кодекс за хронограмата на изборите са нужни минимум 60 дни. Съгласно Конституцията президентът трябва да свика предсрочни избори до 60 дни.

В един и същи ден президентът назначава служебен кабинет и насрочва дата за изборите.

Според Димитър Димитров реалистичен е вариантът за предсрочни избори е най-рано в края на септември.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2014 в 11:25

Г-н Лабов, за да излезем от блатото, трябва възможно най-много хора да се интересуват от това кой ги управлява и да гласуват осведомено.
Това, че месец юли е отпускарски сезон, не съм го измислил аз, а е факт от живота. БСП искат да се възползват от това, че много хора ще трябва да положат допълнителни усилия да гласуват (да отидат да се регистрират по непостоянен адрес) и ще са в неравностойно положение.
Идеята не е да има предсрочни избори когато само на едни определени хора в управлението им е удобно, а когато вотът на всички избиратели ще може да се чуе еднакво и безпрепятствено.

10.06 2014 в 17:43

Факт от биологията:
Съселът е подла твар.

10.06 2014 в 17:23

АМА НАЛИ ВСИЧКИ ИСКАТЕ ВЕДНАГА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ...!!!
----
Веднага означава веднага да започне подготовката за такива, спазвайки законовите рамки! КАПИШ?

10.06 2014 в 15:57

АМА НАЛИ ВСИЧКИ ИСКАТЕ ВЕДНАГА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ...!!! ИЛИ НЯМА ДА ВИ СТИГНЕ ВРЕМЕТО ЗА РАЗНИ ШМЕНТИ КАПЕЛИ / както казва един наш държавник /...!!! ИЛИ ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ПО ТОВА ВРЕМЕ НА МОРЕ...!!! БОЖЕ,БОЖЕ , В КАКВА ДЪРЖАВА ЖИВЕЕМ И КАКВИ ПОЛИТИЦИ НИ УПРАВЛЯВАТ...!!! КОЛКОТО ДО ОТПУСКИТЕ НА “НОРМАЛНИТЕ“ ХОРА,КАКТО КАЗВА Г-Н СИМЕОН, АКО ИСКАМЕ НАИСТИНА НАШИЯ ГЛАС ДА ПОМОГНЕ ДЪРЖАВАТА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ 25 ГОДИШНОТО “ДЕМОКРАТИЧНО“ БЛАТО, ИЗБОРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРОВЕДАТ ВЕДНАГА,В НОРМАЛНО ДОПУСТИМИЯ ОТ КОНСТИТУЦИЯТА СРОК...!!!

10.06 2014 в 15:56

жалък опит на станишко да няма нормални хора по градовете, та пак бабички, цигани и турци да решават вместо нас!