Политолог: Избори през юли са невъзможни

OFFNews 10 юни 2014 в 15:21 10852 8

Кога може да има предсрочни избори?

Избори в края на юли, каквито поиска лидерът на БСП Сергей Станишев, са невъзможни, защото в Конституцията и в Изборния кодекс са записани процедури и срокове, които не позволяват толкова бърза подготовка за предсрочни избори.

Това коментира за OFFNews политологът Димитър Димитров, който преподава избирателни системи и електорална социология в Софийския университет.

Той напомни, че съгласно Конституцията предсрочното прекратяване на пълномощията на Народното събрание може да стане, само когато изтече процедурата с опит на три от политическите групи да съставят мнозинство. Тази процедура може да трае само една седмица, но по принцип първата и втората политическа сила в парламента имат по 7 дни, а третата, която е по избор на президента, няма краен срок за решение.

Дори и в петък, след вота на недоверие Пламен Орешарски да подаде оставка и да започне предаването на мандатите - това ще се проточи минимум до 20 юни. Съгласно Изборния кодекс за хронограмата на изборите са нужни минимум 60 дни. Съгласно Конституцията президентът трябва да свика предсрочни избори до 60 дни.

В един и същи ден президентът назначава служебен кабинет и насрочва дата за изборите.

Според Димитър Димитров реалистичен е вариантът за предсрочни избори е най-рано в края на септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!