Quantcast

Нещастни ли сте? Просто обвинете имигрантите

OFFNews Последна промяна на 04 януари 2014 в 15:22 10165 6

Оуен Джоунс Снимка: Wikimedia
Оуен Джоунс Снимка: Wikimedia

Милиони британци се събудиха, за да открият, че обещаният от Daily Mail Апокалипсис, беше, ако не друго, подценяване на ситуацията. Българи бяха открити да се крият в контейнери, зад радиатори, в чайници; румънци изскачаха от тръбите в банята, изгризваха шоколада, оставен на кухненската маса и четяха наръчници "Как да получим обезщетения" на висок глас в баните.

Ако се върнем обратно в реалността, ще видим, че циничната антиимиграционна кампания има дълга история. През 1904 година торите приеха закон за чужденците, за да извлекат политически дивиденти от страховете от ирландските и еврейските имигранти. Целта е винаги една и съща - елитът да не поеме отговорността и да обвини чужденците за всички болести на обществото. Операция "Отклони вината", ако щете.

Да вземем бърборенето за "здравния туризъм". Оставете настрана, че то струва само около 70 млн. паунда годишно и че Националната здравна служба се държи на лекари и медицински сестри, които са имигранти. Плашещите истории за претоварването й заради пациенти чужденци са удобен начин за отклоняване на вниманието от факта, че здравното обслужване в момента се разпродава, парче по парче, на частни здравни компании, които укриват данъци, някои от които са от партията на торите.

Недостигът на жилища, причинен от неспазване на изискванията за строеж на сградите; намаляващите заплати, за които са виновни слабите синдикати, глобализацията и реалният спад на минималното заплащане; липсата на сигурна работа, причинена от деиндустриализацията и строгата финансова политика: за всичко това удобно могат да бъдат обвинени чужденците.

Впрочем, истината е, че самата Великобритания е 10-ият най-голям източник на имигранти в света и проучвания показват, че имигрантите допринасят много повече за намаляването на дефицита, отколкото вземат. Затова отново можем да кажем, че истината струва малко за политиците, които са решени да отклонят вината от себе си и богатите си поддръжници.

 

Коментарът на журналиста Оуен Джоунс е публикуван от The Independent на 1 януари 2014 г. - денят, от който паднаха всички ограничения за работа в целия ЕС за жителите на България и Румъния. Най-остра бе реакцията на Великобритания, чиито медии от месеци водят ожесточена антибългарска и антирумънска кампания.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.01 2014 в 10:10

до Police...
Духни на дрегера преди да цъкаш... после може да потренираш на машинката за "психо"-тестове :)

04.01 2014 в 18:29

Кажете на програмиста да ви оправи палците за гласуване- като цъкнех плюс едно, дава и минус едно, и обратното.

04.01 2014 в 18:22

Защо ние сме имигранти в ЕС, като сме членове и си плащаме солидно за това, а нелегалните имигранти тук не са имигранти? Докога в ЕС ще ни наричат имигранти?? Няма ли някои политик, който да заеме твърда държавническа политика спрямо дискриминацията и демонизирането Изт.Европа. Но все забравям, че нашите политици са "твърди" само тук, пред нашит медии, но навън са по-ниски от тревата и жалки.

04.01 2014 в 17:57

Ние тук (в България)защо нямаме такива ясни, кратки,логични силни коментари дори и от добрите журналисти?

04.01 2014 в 16:51

Ние сме същите като тях - вижте що злоба се излива към сирийците.

04.01 2014 в 16:29

Няма по-тъпо нещо от англичанин.ДГД гнусните албионци.