Маркет линкс: Демократична България има потенциал да стане трета на вота

OFFNews Последна промяна на 05 юли 2021 в 09:04 18022 2

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС биха получили 19,7% от гласовете, а „Има такъв народ“ – 18,8 на сто. 

Това показват данните от съвместното проучване, финансирано и реализирано от bTV и „Маркет линкс“ сред 1075 пълнолетни българи в периода 18-25 юни по методите на прякото лично интервю и онлайн анкета.

По думите на социолога Добромир Живков при тази разлика на изборите на 11 юли не може да се каже коя политическа сила би била първа. „През последния месец отчитаме известен спад в подкрепата за ГЕРБ-СДС, която поставя границата под въпрос“, коментира социологът.

Третото и четвъртото място са съответно за БСП и „Демократична България“ – 16,9% и 12,5%. Петото за ДПС с 9,5% подкрепа, а шестото за „Изправи се! Мутри вън!“ с 5,4% подкрепа.

„При „Демократична България“ има периферия, която в момента се опитват активно да привлекат. Доколко този процес ще бъде успешен ще предопредели и третото място“, обясни Добромир Живков. 

Патриотичните партии не успяват да минат 4-процентната бариера, според данните на "Маркет линкс". Социологът обаче уточни, че резултатът може да бъде малко по-различен и реалността в момента дори може да е близо до 4-те процента.

Социолозите отчитат доста висока декларирана готовност за гласуване. Живков предположи, че тя ще е около тази на изборите на 4 април. 58% са отговорили, че ще гласуват. По думите му е трудно да се предположи каква роля ще изиграе машинното гласуване относно избирателната активност.

Общественото доверие в служебното правителство е високо. Към настоящия момент българското общество одобрява действията му. Разликата между правителството и премиера е минимална – съответно 42% и 43%.

От „Маркет линкс“ са проучили и нагласите относно санкциите „Магнитски“ и дали те са основателни. Според 57% те са основателни, според 17% - не, а 26% не знаят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови