Гълъбов: Ще има кабинет с премиер Бойко Борисов

ОFFNews 12 октомври 2014 в 14:27 8884 6

Антоний Гълъбов
Антоний Гълъбов

Ще има парламент, ще има и правителство, а Бойко Борисов ще бъде министър-председател, убеден е политологът Антоний Гълъбов.

В интервю за БНТ той коментира, че големият въпрос сега е как ще се държи Реформаторският блок в тази ситуация.

Според него опитът досега показва, "че десницата трудно се удържа заедно във власт". "Обикновено коалициите се разпадат в опозиция, но при нас десните обикновено не издържат натоварването на властта", подчерта Гълъбов. Той смята, че това ще е важен тест за Реформаторите, защото "те не успяха да изградят политическа иновация, не успяха по различен начин да изградят съюза помежду си". За Гълъбов реформаторите е трябвало още миналата година да изясняват отношенията си с ГЕРБ и в споразумение ясно да се каже в кое са заедно и в кое - не, за да си спестят многото критики и негативи, които търпят в момента.

По думите на политолога другата част на уравнението е Патриотичният фронт, който направи една умерена и интелигентна кампания, но зад табелата "Патриотичен фронт" стоят 15-16 организации със стабилизиращата роля на ВМРО и НФСБ. Зад коалиционните етикети има известни напрежения, които биха могли да се окажат важни за ГЕРБ, смята експертът. "Важно е как ще бъдат водени преговорите от тук нататък. Ако те се водят за партийно управление, най-вероятно ще катастрофират. Те трябва да се водят по един много кратък дневен ред за по-малко от една година", посочи още той.

На сходно мнение е и социологът Андрей Райчев. Според него победителят в изборите ГЕРБ е осъзнал, че трябва да управлява или поне да излезе с оферта за управление, защото друго поведение би имало много висока цена за тях - отказ или неспособност да съставят правителство ще доведе до срив. Това по думите му ще накара ГЕРБ да бъдат активни в преговорите за съставяне на кабинет.

Според Райчев партията използва "и трите писти, които историята им е дала" - едната е коалиция с две по-малки десни партии, втората е да обявят правителство на малцинството с гласовете на ДПС и третата е свързана с предстоящите преговори с БСП. Последната изглежда все по-малко вероятна, защото социалистите се дърпат, подкрепата на ДПС е рискована, защото ГЕРБ със сигурност ще бъдат обвинени, че управляват с ДПС, посочи социологът и добави, че най-простата и елементарна формула е тройна коалиция от една голяма и две малки десни партии - ГЕРБ с Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Тук има една загадка - дали Реформаторският блок ще издържи това влизане или ще се разкъса на две парчета", добави Райчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови