Дни преди изборите в САЩ: Ще открадне ли Тръмп победата от Байдън?

Елена Николова 31 октомври 2020 в 07:20 13678 3

Снимка pixabay

Остава по-малко от седмица до президентските избори в САЩ, а с всеки изминал ден напрежението нараства все повече и повече. Светът тръпне в очакване да разбере кой ще е новият лидер на една от най-големите световни икономики – Америка.

В оставащите дни до 3 ноември кандидатът на републиканците Доналд Тръмп и този на демократите Джо Байдън правят всичко възможно да привлекат все повече избиратели на своя страна. Именно това би променило посоката на вота и политическата нагласа на даден щат.

Повече от 77,4 милиона бюлетини вече са подадени. Това надминава предишния рекорд на ранна избирателна активност от 2016 г.

Но на 3 ноември американците не гласуват пряко за президент, а за Електорална колегия. Това е избирателен орган, който представлява гласа на народа. Той е съставен от 538 души, които са разпределени пропорционално на броя на населението във всеки щат. За да спечели изборите, всеки кандидат се нуждае от 50+1 гласа, или мнозинство от 270. 

Макар малкото оставащо време, все още има ключови щати, които не са решили кого да подкрепят в изборния ден – toss up states. Това са Флорида, Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Северна Каролина, Аризона, Уисконсин и Айова. Именно техният глас може да стопи преднината на Джо Байдън в президентската надпревара и да осигури 2 мандат на Тръмп.

Това е и основна причина в последната седмица претендентите да обикалят страната и да концентрират кампаниите си в нерешилите щати.

Шест от тези щати обърнаха резултата на президентските избори през 2016 г. Тогава Тръмп разби „синята стена“ и спечели с малка преднина доверието на Флорида, Пенсилвания, Охайо, Мичиган, Уисконсин и Айова.

Към момента Байдън води в надпреварата пред Тръмп с близо 7.2%, според осреднените данни на национално ниво на RealClearPolitics - платформа, която събира данните от всички социологически проучвания. Но дори тази преднина не гарантира победата му.

Тенденциите в ключовите колебаещи се щати

Флорида

Във Флорида кандидатът на републиканците води с 0.4% пред Байдън. През 2016 г. Тръмп спечели изборите в щата с нищожната преднина от 1.2%. През 2000-та година именно Флорида даде победата на Буш срещу Ал Гор с разлика от 537 гласа - по малко от една стотна от процента.

Около 20% от избирателите в щата са испаноговорящи, които по традиция подкрепят демократите, а в случая със сигурност ще подкрепят Байдън, заради антиимигрантските политики на Тръмп. Въпросът е дали испаноговорящите са се увеличи толкова много, че да преодолеят разликата от 2000-та и 2016 г.

Пенсилвания

Байдън води надпреварата в Пенсилвания с 3.8% пред Тръмп, според данните на RealClearPolitic към 27 октомври. През 2016 г. Тръмп успява да спечели доверието на щата с 0.7%.

Пенсилвания е особен щат и винаги е на кантар. Той е много близо до Североизточното крайбрежие, където демократите имат смазваща преднина пред републиканците. Но макар и близо до крайбрежието, той е в Апалачите, където в течение на историята са потърсили убежище най-консервативно настроените заселници. В него е Филаделфия - един от големите градове в САЩ, а големите градове са крепости на демократите. Но колкото и да е голяма Филаделфия, 81% от населението живее в селски райони.

Охайо

В Охайо Тръмп има преднина от 0.6 % пред Байдън. През 2016 г. Той печели щата с разликата от 8.1% от демократите.

От 1964 г. насам Охайо винаги гласува за победителите, а нито един републиканец не е печелил изборите без подкрепата на щата. Изключение правят двама кандидати на демократите – Гроувър Кливланд през 1884/1892 (управлява в 2 непоследователни мандата) и Джон Кенеди през 1960 г.

В Охайо положението е подобно на Пенсилвания - силна подкрепа за демократите в градовете по крайбрежието на езерото Ери и подкрепа за републиканците в Апалачите и равнините. 

Мичиган

Мичиган е бивша крепост на демократите, която Тръмп успява да разбие и спечели на изборите през 2016 г. с подкрепата от 0.3 процента пред Хилъри Клинтън. Сега Байдън се опитва да си върне изгубената крепост на демократите. И е твърде вероятно да успее. Към момента той води пред Тръмп с близо 9 %.

Днес предстои кампанията на Байдън в щата, като към него ще се присъедини и бившият президент Барак Обама. Обама е разпознаваемо лице на Демократическата партия, а кампанията на Джо се надява той да привлече подкрепата на чернокожите, испаноговорящите и младите хора.

Уисконсин

Уисконсин, който дава 10 електорални гласа, също е дългогодишна крепост на демократите, която Байдън ще се опита да си възвърне. Той води пред Тръмп с близо 5.5 %. Голяма част от преднината на Байдън в щата се дължи на подкрепата на жените избиратели – 30% пред кандидата на републиканците. Същата тенденция се наблюдава и в Мичиган.

Друга предпоставка за напредъка на демократите е коронакризата. Поради рекордния брой на заразените през последните седмици, не само в щата, а и в цялата страна, все повече американци губят доверието си към Тръмп, относно справянето с пандемията. 

Айова

Макар Айова да е значително по-малък и доста отдалечен от Белия дом щат, той има ключово значение за определянето на посоката на вота. По време на президентския и междинния сезон се провеждат обществени обсъждания в двете водещи партии- Демократическа и Републиканска, относно кандидатите и техните политики. Това води до прозрачността в политическата нагласа на щата. По този начин претендентите в надпреварата се ориентират за бъдещите състезания помежду им. Тази година такова обсъждане се проведе на 3 февруари.

Според данните от проучване на Emerson College Тръмп води в щата с 2 пункта пред Байдън. Това се дължи на особеността на преобладаващите провинциални райони и расовата обусловеност - 90 % бели.

Какво е значението на Аризона и Северна Каролина?

Аризона и Северна Каролина са пример за променящ се политически пейзаж. През годините двата щата са гласували за републиканците, но някак си по време на тазгодишната президентска кампания, везните са се наклонили към демократите.

Аризона е републиканска крепост отдавна, но географското положение оказва все по-силно влияние и на структурата на населението.  Ако имаме предвид произхода , малко над 30% от населението са испаноговорящи. А най-многобройната група е съставляващата предците на щата - мексиканците, около 25.8%.

Аризона е придобита от Мексико през 1848 и 1853 г. Създадена е като територия през 1863 г. и придобива по същество сегашните си граници през 1866 г. Официално е призната за щат на 4 февруари 1912 г.

Преднината на Байдън с 2.4% пред Тръмп се дължи именно на тази демографска особеност.

Кандидатът на демократите води и надпреварата в Северна Каролина с 0.7%. С изключение на изборите през 2008 г., щатът подкрепя републиканците . Преднината на Байдън се дължи на чернокожите избиратели и работниците от градските райони.

Макар Байдън да има значителна преднина пред Тръмп, това не му гарантира победата. Границата между двамата кандидати в колебаещите се щати е изключително малка.

Означава ли това, че в изборния ден на 3 ноември можем да очакваме пълен обрат в гласуването? Отговорът е - възможно е, но по-скоро не. Нещата трябва да се наредят идеално за Тръмп и той да спечели във всички колебаещи се щати. Ако Байдън вземе дори един колебаещ се голям щат, шансовете на Тръмп се изпаряват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

3

tarabata

01.11 2020 в 11:02

Крадецът е байдън. Така че правилният въпрос е-ще открадне ли байдън победата от Тръмп?

23293

2

Стефан

31.10 2020 в 11:28

Да бе ... Нали ако знаех верния отговор, вече щях да съм милионер.

77927

1

El Commandante

31.10 2020 в 07:26

" Отговорът е - възможно е, но по-скоро не"

Ленче, тва сама ли го измисли или ти го подсказаха?

Все едно е 2016 и слушам за преднината на Килъри.
Тръмп ше ги бие много по-лошо тоя път, имай вяра.
 
X

Подкастът на OFFNews