Референдум за президентска република не може да има. Уважаеми зрители, спите ли?

Георги А. Ангелов 26 август 2022 в 17:57 14396 14

Слави Трифонов

Снимка Мая Младенова

Слави Трифонов

Облечен в черно кожено яке, под ритъма на драматична музичка, във видеоизявление, приличащо по жанр на трейлър, Слави Трифонов, лидер на партия "Има такъв народ" и собственик на телевизията, в която води предаване и пее, каза, че e видял политическата система отвътре. И въпреки че не се появяваше на пресконференции, не даваше интервюта, не беше депутат, не ходеше на коалиционни срещи и не вдигаше телефона на коалиционните си партньори, Слави констатира, че там имало само "лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт".

"Е, това видях и затова мисля, че аз не съм политик. Мисля, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ, а трябва да се разбие моделът на цялата сегашна политическа система", заяви той.

Неясно защо, след като установи, че не е политик, Слави Трифонов премина и към целта на поредното си появяване във фейсбук профила си, която е чисто политическа:

"Искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република, или да остане парламентарна. Искаме да ви попитаме това на национален референдум, решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша".

Слави не обясни защо аджеба се налага да се сменя конституционното устройство на България, която е парламентарна република. И защо трябва да се разбие моделът на политическата система, като президентът, който и да е той, пак е избираем, тоест е политик, ерго за него важат всички гореизброени клиширани констатации на Трифонов.

В късото си драматично клипче Слави не обясни и нещо друго - че такъв референдум няма как да се случи, защото е незаконен. Според чл. 9 от Закона за референдумите - “национален референдум се произвежда за пряко решаване от гражданите на въпроси с национално значение от компетентността на Народното събрание”. Промяната на конституционното устройство може да стане само от Велико Народно събрание. Надали Трифонов не знае тази “дребна подробност”. Ако не я знае и не се е допитал до юристи преди да обяви “гениалната” си идея, то неговите депутати нямат място в парламента. За него е ясно, че няма да стъпи там. А ако знае, но въпреки това лъже, докато говори за морал, с предизборна цел, то пак няма място в политиката.

Според Трифонов и ИТН ще бъдат "гарант" за привеждането на решението на българите в следващия парламент. Нека да припомним, че Слави Трифонов и сие организираха друг референдум през 2016 г.

Въпросите на този референдум бяха:

1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?
3. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

И какво направиха депутатите от ИТН в двата парламента за имплементирането на решенията на този референдум? Нищо.

Точно такъв ще бъде ефектът и сегашното предложение за референдум на Слави: Никакъв.

Защото такъв референдум е незаконен. И защото социологическите проучвания сочат, че ИТН ще останат извън парламента. А предложението на Слави и сие е отчаян опит за оставане в политиката и за запазване на лостовете на влияние на хората зад него. Опит, построен на краен и груб популизъм и лъжа.

И за финал един цитат от програмната песен на Слави Трифонов “Няма такава държава”:

…Добър вечер, уважаеми зрители. Спите ли?
Или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история -
Изхвърляме единия, прегръщаме втория…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2744

13

AAA

28.08 2022 в 01:19

В “Междузвездни войни” поне го играеше страшен , а сега в 7/8 тв - жалък и без шлем ;)

2910

12

ivenco

27.08 2022 в 07:02

Учиндолския селянин-чалгар може да предложи референдум за на майка си путkaта само вече. ДГД

-3667

11

fik1

26.08 2022 в 20:28

слабо слави, чакаме сега копейката каква предизборна простотия е замислил, той поне не разочарова

2550

10

alfakentavur

26.08 2022 в 20:11

"Мисля, че не само трябва да се разбие моделът ГЕРБ"....
След като бутнаха правителството в услуга на ГЕРБ и в синхрон с ГЕРБ и след това неотлъчно продължиха да гласуват в синхрон с ГЕРБ.
Ето за това ще поставят рекорд на Гинес в българската политика.
В рамките на около една година и малко:
- печелиш изборите
- след това си 5-ти
- след 7 месеца не минаваш 4-те процента

БЕЗЦЕННО! :)

12073

9

IvanofRumen

26.08 2022 в 20:00

Отново натиснаха бутона на вампира. Рядко, противен екстримент

1220

8

хr4

26.08 2022 в 19:59

Явно не си давате сметка, че говорещата глава е марионетка. Това което ви говори не го говори той. Той само си мърда устата."Тарикатите" лекичко ни подготвят.
пРезидента хич да не си прави тия сметки, защото лично аз ще му завра дръжката на знамето вгз!

-240

7

редовно четящ

26.08 2022 в 19:39

Този нямаше ли да мре?

1956

6

sss700431

26.08 2022 в 19:39

Мисля , че Славчо трябва да остави гавазите си и да излезе малко сред хората . За да разбере кои са темите които вълнуват хората. И да не се държи като извън земен. Да престани да говори за двуличие и лицемерие! Доста простотии и глупости направи в последно време и малко трябва да се отдръпне . Но едва ли , при неговия нарцисизъм.

12073

5

IvanofRumen

26.08 2022 в 19:36

Изкуфял вампир търси внимание.
 
X

Подкастът на OFFNews