ЧЕЗ отчаяно бяга от България, комунизмът се завръща

Любомир Аламанов 01 март 2018 в 17:51 28921 22

В безумния фарс с ЧЕЗ, който се разиграва пред очите ни, има толкова много димки, политически глупости и популизъм, че се изпуска най-важното. Началото и краят.

Началото на драмата. ЧЕЗ се опитва година и половина да избяга от България. Ама толкова отчаяно, че е готова на всякаква оферта, само и само да се махне. По причини, които не ги крие: лоша съдебна система и политически натиск. Държавна или частна, хубава или лоша, ЧЕЗ е голяма компания. С влияние в Европа. Сега инвестира в Германия. И в много други страни. Бяга само от България. Заради лоша съдебна система и политически натиск. Преди това само Албания е развалила договора си с ЧЕЗ. Компанията отказва да се поддаде на изнудване на тамошните политици.

Та, това е началото. Крупна европейска компания бяга от държавата ни. Заедно с много други големи европейски компании. Сещате ли се това какви знаци изпраща на всички потенциални инвеститори, фондове, фирми или който и да е луд, който случайно си е помислил да работи в България?

Краят на драмата. На срещата с Гинка Върбакова Борисов поискал държавата да има контролен дял в бизнеса на ЧЕЗ. Кратко и ясно. Официално правителствено искане за национализация.

Ами ако утре двама служители подадат оплакване, че сте им забавили заплатите и държавата поиска 1/3 от фирмата, за да гарантира правата? Към това ли се движим? Национално отговорна национализация с цел стабилност?

Да повторим жизнения цикъл: В началото съсипваш съдебната система и оказваш политически натиск, а на финала, като изгониш европейските компании, принудително национализираш.

Казвах ви аз преди две години, че се надига пълзяща рекомунизация. Мразя да съм прав за подобни неща...

Че комунистите, уффф, сори, социалистите де, искат национализация, е разбираемо. Че патриотите искат да изгонят всичко европейско, също е ясно. Че ГЕРБ го предлагат, е, нали, всички са комунисти... :)

Не разбирам само, толкова ли не остана поне една наистина про-европейска политическа сила?

Комунизмът се завръща. Спете спокойно деца.

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България. Текстът е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово разрешение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11936

18

Христо Венев

02.03 2018 в 15:34

Да се каже, че комунизма се завръща е нелепо по простата причина, че никога и никъде не се осъществявал. Държавния капитализъм в България с олигархичната партокрация начело не може да се нарече социализъм, а още по-малко комунизъм. Със сигурност обаче, в момента имаме в милата ни Родина, осъществен финансов фашизъм, колкото и да го завоалирът с „демократичност“, красивите и интелигентни неолиберали.

10571

15

Hissarion

02.03 2018 в 11:57

За този господин и други като него комунизъм е синоним на лошо и това е някаква аксиома, залегнала в главата им. За тях социализъм е комунизъм, Путин е комунизъм, ГЕРБ е комунизъм, фашизмът е комунизъм, да ги настъпят на улицата е комунизъм и лошото време е наследство от комунизма. Няма нужда от други аргументи или послания. Да се заявят като анти-комунисти е най-важното за тяхната идентичност, защото така на никой няма да му хрумне да преглежда семейната им история на кандидат-членове на БКП.

6015

14

Емил Емил

02.03 2018 в 11:42

Да, бяга.
Но слава на бога, при пазарна цена от 240 милиона, намира купувач който да даде 320....
Как става тая работа...