ЧЕЗ отчаяно бяга от България, комунизмът се завръща

Последна промяна на 01 март 2018 в 17:51 24553 22

В безумния фарс с ЧЕЗ, който се разиграва пред очите ни, има толкова много димки, политически глупости и популизъм, че се изпуска най-важното. Началото и краят.

Началото на драмата. ЧЕЗ се опитва година и половина да избяга от България. Ама толкова отчаяно, че е готова на всякаква оферта, само и само да се махне. По причини, които не ги крие: лоша съдебна система и политически натиск. Държавна или частна, хубава или лоша, ЧЕЗ е голяма компания. С влияние в Европа. Сега инвестира в Германия. И в много други страни. Бяга само от България. Заради лоша съдебна система и политически натиск. Преди това само Албания е развалила договора си с ЧЕЗ. Компанията отказва да се поддаде на изнудване на тамошните политици.

Та, това е началото. Крупна европейска компания бяга от държавата ни. Заедно с много други големи европейски компании. Сещате ли се това какви знаци изпраща на всички потенциални инвеститори, фондове, фирми или който и да е луд, който случайно си е помислил да работи в България?

Краят на драмата. На срещата с Гинка Върбакова Борисов поискал държавата да има контролен дял в бизнеса на ЧЕЗ. Кратко и ясно. Официално правителствено искане за национализация.

Ами ако утре двама служители подадат оплакване, че сте им забавили заплатите и държавата поиска 1/3 от фирмата, за да гарантира правата? Към това ли се движим? Национално отговорна национализация с цел стабилност?

Да повторим жизнения цикъл: В началото съсипваш съдебната система и оказваш политически натиск, а на финала, като изгониш европейските компании, принудително национализираш.

Казвах ви аз преди две години, че се надига пълзяща рекомунизация. Мразя да съм прав за подобни неща...

Че комунистите, уффф, сори, социалистите де, искат национализация, е разбираемо. Че патриотите искат да изгонят всичко европейско, също е ясно. Че ГЕРБ го предлагат, е, нали, всички са комунисти... :)

Не разбирам само, толкова ли не остана поне една наистина про-европейска политическа сила?

Комунизмът се завръща. Спете спокойно деца.

Б. ред. - Любомир Аламанов е един от най-известните пиар специалисти в България. Текстът е от фейсбук профила му. Препечатваме го с негово разрешение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

714

22

IK

07.03 2018 в 08:48

За толкоз години така и не успях да разбера какво точно е комунизмът? Тоталния капитализъм на Маркс или военната идеология на Троцки? Или сатрапията на Сталин? Или съвеЦкото робство?

-846

21

Чичолина

03.03 2018 в 20:46

и вписана в Търговския регистър на 9 май 1995 г. От основаването си до 1999 г. компанията работи само в сферата на допълнителното доброволно пенсионно осигуряване, като управлява доброволен пенсионен фонд „Съгласие”. … Основни акционери са „Химимпорт” АД и „Финанс консултинг” ЕАД - http://www.assoc.pension.bg/public/19@fbg_almanah_bg_1.pdf
Навързани са като свински черваОсновни акционери в ЧЕЗ освен Чехия са ЦКБ и

-846

20

Чичолина

03.03 2018 в 20:45

ТИМ и сега е в ЧЕЗ Електро чрез Тихомир Ангелов Атанасов в надзорен съвет на ЧЕЗ, освен това Изпълнителен директор на ЦКБ, в управата на Зърнени храни и т.н. ТИМ изкача и покрай консултантите на Инерком. "Спасов и Братанов" и връзката им с Моника Станишев, Росен Карадимов и аферата Хохегер е без съмнение. За капак Спасов от кантората и Карадимов са юристи и познати от ЮФ на СУ. Такъв е и дълго несменяемия кмет на Пазарджик. Същият, който е продал гора като нива на Върбакови.

„Централна кооперативна банка (ЦКБ) е придобила 9,9% от капитала на ЧЕЗ Електро България АД с дата на сетълмент 29 ноември 2012 г. Продавач е Уникредит Булбанк, а ЦКБ беше посредник по приватизацията на 33% от ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение.“ - https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/ckb-e-pridobila-99-ot-chez-elektro-bylgariia-143712/

ПОК Съгласие. - https://www.investor.bg/novini-i-analizi/339/a/koi-sa-sobstvenicite-na-chez-i-energo-pro-147941/
Пенсионноосигурителна компания “Съгласие” АД е учредена

662

19

zuljin

02.03 2018 в 15:56

В голяма грешка е автора... Комунизма ще ви се види рай в сравнение с милиционерската псевдо-демокрация с бивши комунистически доносници във властта!!!

1000

18

Христо Венев

02.03 2018 в 15:34

Да се каже, че комунизма се завръща е нелепо по простата причина, че никога и никъде не се осъществявал. Държавния капитализъм в България с олигархичната партокрация начело не може да се нарече социализъм, а още по-малко комунизъм. Със сигурност обаче, в момента имаме в милата ни Родина, осъществен финансов фашизъм, колкото и да го завоалирът с „демократичност“, красивите и интелигентни неолиберали.

-139

17

Поразия

02.03 2018 в 15:32

Лол..този колко е прав..има и един единствен вожд - учителя и бащата на българския народ генерал Борисов. Светло бъдещи ни очаква, братя българе..

-1264

16

qwerty123

02.03 2018 в 12:26

Boa
Румъния излиза от черните списъци. Заплатите им са дваж по-високи, пътищата им са европейски, съзнанието им е европейско. И то, на фона на абсолютната кочина, която бяха спрямо България, когато минавахме с колата през Букурещ към Унгария преди 89-та(не позна за възрастта). Разбира се, има още много хора от върхушката им, които трябва да бъдат изтрепани и тикнати да изгният в затворите, НО е факт, че дори само факта, че си гръмнаха "главния" предизвиква някакъв страх в остатъка от върхушката. Що си мислиш, че европейските политици си траят когато ги хванат с мръсни ръце? Страх, не морал.

3265

15

Hissarion

02.03 2018 в 11:57

За този господин и други като него комунизъм е синоним на лошо и това е някаква аксиома, залегнала в главата им. За тях социализъм е комунизъм, Путин е комунизъм, ГЕРБ е комунизъм, фашизмът е комунизъм, да ги настъпят на улицата е комунизъм и лошото време е наследство от комунизма. Няма нужда от други аргументи или послания. Да се заявят като анти-комунисти е най-важното за тяхната идентичност, защото така на никой няма да му хрумне да преглежда семейната им история на кандидат-членове на БКП.

1015

14

Емил Емил

02.03 2018 в 11:42

Да, бяга.
Но слава на бога, при пазарна цена от 240 милиона, намира купувач който да даде 320....
Как става тая работа...

2593

13

Boa

02.03 2018 в 09:46

До qwerty123
Бадже,
смятам че твърденията са ви много елементарни
и повръхностнни, тъй като вие сте представител на новото и обречено поколение родено след 1989 година. Не са ви ясни нещата, защото по
всичко личи че не сте живели по време на Социализма !
След като в Румъния застреляха Николай и Елена Чаушеско и
миньорите дойдоха и вилняха в Букурещ като загинаха над 1000
човека по времето на тези трагични събития, какво толкова особено се получи там след това . . .
Не са ли Румъния и България днес в "черните списъци" на
цивилизования свят ?
Не може да се изкорени от съзнанието на един народ спомените от по-добрия живот който е водил по времето на Социализма и бедния скотски живот който води днес /по време на измислената ви и лъжлива демокрация/, които някои от вас толкова много желаят
за да могат да вършат кражбите и злоупотребите си . . .безнаказано !