Трус 7,4 по Рихтер разтърси Мексико

Елица Мартинова 21 март 2012 в 12:37 1545 0

Земетресението в Мексико нанесе огромни материални щети, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Земетресението в Мексико нанесе огромни материални щети, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер разлюля югозападната част на Мексико. Трусът нанесе огромни материални щети, но към момента няма данни за жертви.

Епицентърът на труса е бил в щата Оахака, на 200 км югоизточно от известния мексикански курорт Акапулко и на 320 км североизтично от столицата Мексико. Според сеизмолозите, става въпрос за плитко земетресение – на 7,5 км под повърхността. Трусът е продължил няколко минути.

Официалните данни до момента сочат, че има само материални щети. Регистрирани са 800 пострадали постройки, предимно в района на епицентъра.

Има сведения и за смущения в телекомуникацията и липса на електричество на някои места. Служители работят за възстановяването на пострадалите от земетресението шосета и ЖП-линии.

Няма предупреждение за цунами. Учените не очакват наличието на такава опасност, тъй като епицентърът е бил далеч от крайбрежието на Тихия океан.

Мексиканският президент, Фелипе Калдерон, заяви, че всички са щастливи от липсата на човекши жертви . Според него, това се дължи на факта, че епицентърът е бил в планинска местност с ниски постройки.

Това е най-силното земетресение в Мексико от 1985 г. насам, когато столицата бе разлюляна от трус със сила 8 по Рихтер, който взе 10 хиляди жертви и рани други 30 хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!